Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Därför stryker SVT nummer ur Östersundsrevyn: ”Det ska finnas kvalité”

2016 års upplaga av Östersundsrevyn sänds i SVT på fredag – men en scen har klippts bort. ”Jag tycker att det är skandal”, säger Patrik Zackrisson. SVT svarar nu på kritiken och säger att de valde bort just den delen på grund av bristande kvalité.

Östersundsrevyn: Från vänster, Emelie Zackrisson,Mats Hurtig, Therese Blomstrand, Patrik Zackrisson, Marit Eriksson och Mats Eklund.

Bild: Anna-Karin Pernevill

Annons

Årets revy gick under namnet ”#Kulnärdethändernåt”. Den innehåller avsnitt om ÖFK, Melodifestivalen och messmör. Men också ett nummer som handlar om främlingsfientlighet och flyktingar. Det är det senare numret som SVT har valt att klippt bort. Orsaken ska, enligt Östersundsrevyn, vara att SVT anser att avsnittet är ”för känsligt”.

På sin Facebooksida skrev Östersundsrevyn på onsdagskvällen att de tycker att det är fel att inslaget klipps bort.

Skärmklipp från Östersundsrevyns Facebooksida.

Patrik Zackrisson är den som har skrivit numret ”Tutti frutti”.

Annons

– Jag tycker att det är skandal att de inte har med ett så här viktigt nummer. Det är fegt av dem att inte ha med det, säger han.

Annons

När han skrev manus till numret ville han komma åt den aktuella frågan kring invandring

– Numret bygger på en enda grej – att man dömer alla invandrare som grupp. Så fort du lär känna en invandrare så är den personen helt okej, säger han och fortsätter:

– Man måste ju ta distans för att kunna nå toppen. För att nå toppen så måste man ner i botten. Därför måste man säga vissa ord for att få den spänsten, annars blir det lite för flackt. Det tycker jag i alla fall.

När Östersundsrevyn visas i SVT på fredag sänds inte hela revyn, utan 60 utvalda minuter som ska vara relevanta för alla i hela landet.

Sabina Rasiwala är kommunikationsdirektör på SVT. Såhär förklarar hon beslutet om att ta bort numret ”Tutti frutti”:

– Vi fick inte revyn förrän förra veckan på grund av sen leverans. När vi tittade igenom den så valde vi ut delar som vi ville fylla de här 60 minuterna med. Det fanns partier som inte höll tillräckligt bra kvalité och i de här delarna användes också ord som kan uppfattas kränkande.

Det finns inga förbjudna ord på SVT, men vi har ett ansvar att det vi visar ska hålla en kvalité och att det är något som vi kan stå för.

Enligt henne har SVT aldrig sagt till Östersundsrevyn att materialet ska vara ”för känsligt”, utan att de inte gillar ordvalet.

Du säger att inga ord är förbjudna på SVT, men ändå väljer ni bort det här numret pågrund av ett ordval. Hur går det ihop?

Annons

– Det är klart att det används ord i SVT som inte alla gillar. Så är det hela tiden, det är bara att titta på våra humorsatsningar. Men när man väl använder det ska det finnas kvalité och ett bra sammanhang.

Annons

Patrik Zackrisson som skrivit numret tycker att detta är skandal. Vad kan du säga om det?

– Det får stå för honom.

Kommer det här att påverka framtida samarbeten med Östersundsrevyn?

– Det hoppas jag inte och det tror jag inte. Vi är väldigt nöjda med arbetet, det är bara det att vi sänder 60 minuter som vi väljer ut och inte hela revyn.

Här kan du se avsnittet som SVT klippt bort.

Mer om Östersundsrevyn:

Östersundsrevyn skramlar till förmån för Hej främling

Östersundsrevyn är laddad för premiär


Jennie Wennberg

063-16 16 00
jennie.wennberg@mittmedia.se


Frida Hansson

063-16 17 24
frida.hansson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan