Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Louise Stiernströms konst ställer verkligheten mot drömmen

På torsdag kommer utställningen Moving Art Project till Lat.63 på Frösön. 102 konstnärer deltar i utställningen, fyra av dem kommer från länet. En av de fyra är Louise Stiernström från Östersund.

Konstnären Louise Stiernström tror att många människor skulle må bättre om de vågade lyssna på sitt hjärta och följa sina drömmar.

Bild: Torbjörn Aronsson

Konstnären Louise Stiernström har gjort viktiga val i livet. Efter att ha arbetat med Human resources (HR) inom näringslivet och gått två år på konstskola i Sverige och Frankrike är hon nu elev på Kunstakademiet i Trondheim. Hon vill med sin konst få oss att reflektera över vilka val vi gör i livet och varför. Hennes installationer handlar om den yttre påverkan vi i dagens samhälle utsätts för och hur den begränsar individens frihet.

Hur kom du in på det här med konst?

– I samband med att jag slutade på ett uppdrag så tog jag mig lite utrymme att vara ledig. På den vägen så började jag minnas gamla drömmar och fundera lite kring hur man egentligen tappar bort sig själv och vad man egentligen tycker om att göra, säger hon.Under sin ledighet mindes hon hur hon gillade att måla som liten. När hon tänkte över sin framtid valde hon mellan att börja studera igen eller att fortsätta arbeta med HR. Det var samma drivkraft bakom båda sysslorna, men till slut valde hon att bli konstnär och vill i förlängningen jobba med relationell konst.

Annons

Annons

Du verkar tycka att något har gått förlorat i nätverkssamhället?

– Ja, dels så har jag väl under åren tyckt att många följer någon slags norm, i stället för att följa sina egna drömmar. På Lat.63 ställer hon ut två verk. I ett av dem har hon bearbetat Martin Luther Kings berömda tal "I have a dream".– Jag valde talet utifrån att det verkligen var ett tal som lyckades gripa tag och beröra och hade både hopp och allvar i sig då. Som handlar om frihet. Om jag ska koppla ihop det med mitt tema, så var det intressant att när jag jobbade med en tänjning av talet (konstnärlig bearbetning av talets hastighet, red:s anm.) fann jag att det var lika relevant i dag, det blev nästan som en klagan, att vi har faktiskt inte lyckats, sett till vad som sker i dag i världen.

Åter i hemstaden är konstnären Louise Stiernström för vandringsutställningen Moving Art Projct som nu ska visas på Lat.63 på Frösön. En av hennes ljudinstallationer utgår från Martin Luther Kings tal "I have a dream".

Bild: Torbjörn Aronsson

Insikten har vuxit fram att människor i dag skulle må bättre om de följde sin egen inre röst. Vi kanske tycker att vi har det mycket bättre än på Martin Luther Kings tid, men det är mycket förändringar på ytan, menar hon. Han skulle nog inte vara nöjd med dagens situation och det är något som kan sägas framgå av verket. Hennes andra ljudinstallation, "Please Enter" påminner om hjärtslag och kan tolkas som en uppmaning åt besökarna att återupptäcka sin inre röst.

Annons

– Vi har möjligheter i dag, det finns inte samma begränsningar som där och då, men vi gör oss själva till slavar, för att vi inte själva gör oss fria, för att det är andra faktorer i dag, som egentligen begränsar och skapar de här känslorna inom människorna.

Läs också:

Konstkrönika: 102 konstnärer på blixtvisit


Torbjörn Aronsson

063-15 55 28
torbjorn.aronsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan