Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

SSU:s förbundsordförande: "Regeringen har en hel del övrigt att önska när det gäller det kommunikativa"

– Jag skulle kanske inte sträcka mig så långt att säga att regeringen är ett kommunikativt haveri. Det säger Philip Botström till LT i en intervju om välfärdspengar, skolsatsningar och framtidens arbetsmarknad.

Philip Botström, SSU:s förbundsordförande, vårkampanjade på Wargentinsskolan på onsdagen. "Vi vet att väldigt många unga i Östersund och Jämtland delar våra värderingar om frihet, jämlikhet och solidaritet, men de tvekar på sossarnas förmåga att omsätta detta i konkret politik".

Bild: Lars Ljungmark

Annons

På onsdagen var det dag tre för SSU:s treveckors vårkampanj om i huvudsak framtidens arbetsmarknad och förbundets ordförande, Philip Botström, passade på att kampanja mitt i skolkorridorerna på Wargentinsskolan i Östersund.

– Just nu ser vi tydlig skillnad i svensk politik där högern pratar om sänkta ingångslöner och försämrad anställningstrygghet och vi vet av erfarenhet i Sverige att man inte behöver välja den vägen och vi ser att de länder som valt den vägen, också cementerar unga, kvinnor och nyanlända i låglöneträsket.

Utbildning är nyckeln till framgång, påpekar SSU:s som paroll i sin kampanj.

Vad är framtidens arbetsmarknad?

– Vi kan bara fantisera om vad det finns för jobb om 10 eller 20 år. Vi kan inte förvänta oss att de jobb vi utbildar oss till i dag finns om kanske 15 år. Det innebär att man måste skapa system där man kan läsa vidare och ställa om på ett mer flexibelt sätt än i dag.

Annons

Annons

Vad uppmanar du då eleverna på Wargentinsskolan att läsa till för framtidens arbetsmarknad?

– De ska läsa för det de brinner för. Men för att det ska fungera måste de också få individanpassad undervisning. Det gäller att se till att anställa fler lärarfunktioner så att lärarna kan fokusera på det de är proffs på.

Men samtidigt har lärarbristen hamnat på en akut nivå i dag. Högskoleministern Helene Hellmark Knutsson (S) påpekade alldeles nyligen att: "Det totala rekryteringsbehovet av lärare kan komma att uppgå till 90 000 heltidstjänster för perioden 2015-2019 vilket betyder att det kan behövas examineras omkring 60 000 fler lärare än under de närmaste fem åren".

Hur ska politiken lyckas med detta?

– Genom att se till att fler människor vill bli lärare, fler vill stanna kvar som lärare och fler lärare kan tänka sig att komma tillbaka till yrket.

– Kommunerna måste kunna ge vettiga löner, anställa fler lärarfunktioner. Många lärare sliter i dag ut sig, de brinner för sitt lärande, men de får också vara hobbypsykolog, rastvakt och extramorsa.

"Det vi gör med välfärdsmiljarderna är att pengarna framför allt ska riktas och viktas mot de kommuner som har tagit ett stort ansvar. Men det är klart att det är en initial utmaning och pengarna som regeringen tillför är ett bra tillskott, men det kommer att behövas mer pengar", säger Philip Botström, SSU:s förbundsordförande.

Bild: Lars Ljungmark

Enligt Philip Botström är det SSU som har fått igenom extra pengar i vårbudgeten; pengar som är till för att kompensera kommunerna för bland annat det ökade flyktingmottagandet som även sätter press på skolan.

Inom den kommunala vården, bland annat Östersund, finns redan idag planer och satsningar på att erbjuda bland annat nyanlända och unga människor som inte har adekvat vårdkompetens, jobb i så kallade vårdnära tjänster.

Annons

Är detta något som kan implementeras i skolvärlden?

– Ja, det finns en enorm humankompetens, inte minst de kommuner som har tagit emot väldigt många människor. Där skulle man kunna hitta lärarassistenten och enklare elevassistenter som hjälper till med det språkliga i och utanför klassrummet. Det skulle både vara ett sätt att skapa ordning och reda, men också en väg in i arbetsmarknaden.

Annons

Ett problem är att det du pratar om också blir ett tungt ansvar för kommunerna. Det är ju inte alla kommuner som har de ekonomiska musklerna. Hur ser du på det?

– Det vi gör med välfärdsmiljarderna är att pengarna framför allt ska riktas och viktas mot de kommuner som har tagit ett stort ansvar. Men det är klart att det är en initial utmaning och pengarna som regeringen tillför är ett bra tillskott, men det kommer att behövas mer pengar.

Annars går det sisådär för Philip Botströms moderparti, Socialdemokraterna. Flera opinionsundersökningar pekar på att väljarförtroendet är nere på runt 25 procent vilket är bottensiffror som aldrig noterats på snart 50 år.

Vad är problemet?

– Det har varit många utmaningar. Man ska inte underskatta det parlamentariska kaos som har härjat med regeringen egentligen sedan den blev vald. Flyktingsituationen i höstas kan man inte heller förminska. Allt detta kopplat till att man inte har haft en tydlig ekonomisk jämlikhetsagenda. Det man har sagt och kommunicerat och gjort har inte riktigt korrelerat.

Har du exempel?

– Att man tidigare har sagt att nu ska vi sluta med att sänka skatterna och öka jämlikheten men har inte på motsvarande sätt höjt skatterna och omfördelat. Men i vårbudgeten ser vi att det sker. Regeringen tar nu från banker och ger till välfärden. Man vågar höja skatterna och vågar att rikta det mot välfärden.

Annons

– Vi vet att väldigt många unga i Östersund och Jämtland delar våra värderingar om frihet, jämlikhet och solidaritet, men de tvekar på sossarnas förmåga att omsätta detta i konkret politik. Men med välfärdspengarna som Jämtland får, hoppas jag att vi ska kunna övertyga även min ungdomsgeneration att man menar allvar.

Statsminister Stefan Löfven har varit tämligen osynlig i media och under fjolåret, framför allt i höstas, var det många som kommenterade detta faktum i såväl ledarspalter som i bloggar och sociala medier.

Annons

Har detta någon betydelse för Socialdemokraternas tappade förtroende hos väljarna?

– Min bild är att han syns i media, men det är också min bild att regeringen försöker lyfta fram fler ministrar. Men det beror också på de frågorna som har dominerat som exempelvis säkerhetspolitiken som har dominerat inte bara i Sverige utan hela Europa.

– Om man har ett sådant ledarskap som bygger på att man släpper fram andra också, så är det på bekostnad på att man som statsminister inte syns så mycket.

Finns det risk att det delegerade ledarskapet också fått partiet att tappa väljare? Att partiet anses som otydligt?

– Min och SSU:s uppfattning är att regeringen är...vänta, jag ska tänka lite.

– Att regeringen har en hel del övrigt att önska när det gäller det kommunikativa. Jag skulle kanske inte sträcka mig så långt att säga att regeringen är ett kommunikativt haveri, men med tanke på hur många bra saker man ändå har lyckats åstadkomma trots detta parlamentariska kaos, så har man varit förvånansvärt dålig på att kommunicera ut detta.

Annons

– Nu hoppas jag att vi ser en vändning med de här välfärdsmiljarderna och att vi kan hålla fokus på det som våra väljare förväntar sig av oss Socialdemokrater. Vi måste vara tydliga med att hålla i de prioriteringar som görs. Det spottas ut en massa olika förslag men det uppfattas inte av det svenska folket. Ytterst är det så klart ett ansvar för statsministern, men där måste också partiorganisationen bli bättre på att prata.


Lars Ljungmark

063-15 55 19
lars.ljungmark@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan