Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Sätherberg: "De som har tagit störst ansvar får mest pengar"

Det är kommunerna själva som vet bäst hur det statliga stödet ska fördelas. Därför pekar inte staten med hela handen när länet får 189 miljoner kronor att fördela på välfärden.

Tio miljarder kronor satsas i välfärden från nästa år. Jämtlands län får 189 miljoner kronor av dem att fördela på välfärdsområden som skola, vård, omsorg och kostnader för flyktingmottagning.

Bild: JESSICA GOW / TT

Annons

Ungefär så kan man sammanfatta de kommentarer som har florerat från politiska håll under onsdagen då regeringen presenterade de så kallade välfärdsmiljarderna till landets kommuner och landsting.

Länet kommer att få sammantaget 189 miljoner kronor där Östersunds kommun kommer att få mest, drygt 46 miljoner kronor.

Pengarna är visserligen inte öronmärkta, men de ska gå till det tämligen luddiga och breda området välfärd som skola, vård, omsorg, flyktingmottagning med mera.

– Har man varit kommunpolitiker, vilket jag har varit, och vet att när staten hela tiden ska detaljstyra alla pengar så kan det ju vara pengar som kommunen redan har satsat på det området. De här pengarna kan gå till vad som helst som behövs till välfärden, säger riksdagsledamoten Anna-Caren Sätherberg (S) till LT.

Annons

"Det här är en satsning som också kommer att permanentas", säger riksdagsledamoten Anna-Caren Sätherberg (S) om välfärdsmiljarderna.

Bild: Henrik Flygare

Annons

Philip Botström, SSU:s förbundsordförande som var på besök i Östersund på onsdagen, säger ungefär samma sak:

– Vi kan inte öronmärka till förbannelse. Det vi har sagt är att kommunerna och landstingen vet bäst hur behoven ser ut. Och de får använda pengarna till att stärka välfärden.

"Vi kan inte öronmärka till förbannelse. Det vi har sagt är att kommunerna och landstingen vet bäst hur behoven ser ut. Och de får använda pengarna till att stärka välfärden", säger Philip Botström, SSU:s förbundsordförande.

Bild: Lars Ljungmark

Anna-Caren Sätherberg igen:

– Om man har många inflyttade människor så kanske man behöver fler skolor. Behöver man inte den strukturen kanske det är mer lämpligt att satsa på vården.Pengarna kan man använda för att säkra kvaliteten i välfärden utifrån kommunernas behov.

Kompenseras kommuner som har tagit emot många flyktingar och ensamkommande barn med de här välfärdspengarna?

– Ja, så är det. De som har tagit störst ansvar får ju också mest pengar. Fördelningen gynnar verkligen glesbygdskommunerna som har tagit ett otroligt stort ansvar i flyktingmottagandet. Tidigare fick kommunerna statligt bidrag per invånare, men nu får de mer pengar än vad de skulle ha fått.

Fast Socialdemokraternas ungdomsförbund är egentligen inte helt nöjda.

– Även om vi som ungdomsförbund anser att det kommer att krävas mer om man tänker på välfärdens demografiska utmaning, så är detta ändå ett väldigt viktigt tillskott för att kommuner och landsting, inte bara ska kunna förvalta välfärden, utan också kunna utveckla den i en tid då Sverige växer väldigt fort.

Annons


Lars Ljungmark

063-15 55 19
lars.ljungmark@mittmedia.se


Lars Ljungmark

063-15 55 19
lars.ljungmark@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan