Annons

Annons

Annons

Östersund

KONSTKRÖNIKA: Förförisk silverglans, avskalat måleri och medeltida motiv

Rum i rum i Henrik Erikssons växande bildvärld på Ahlbergshallen, avskalat måleri med Karin Sigurdsson på Grädda i Åre och en medeltida inspirerad Arne Frifarare på Remi.

Henrik Eriksson ställer ut på Ahlbergshallen, längst till höger "Frösön" där ett storsjöodjur skymtar fram.

Bild: Linda Petersson

Ahlbergshallen, Östersund: Henrik Eriksson

Henrik Eriksson var Härkestipendiat 2014, nu ställer han ut sin konst på Ahlbergshallen. Många av verken har en skulptural grund där materialet är en komplex blandning mellan aluminium som förstärks i botten genom olika lager och laseringar av spridda material. Verket byggs upp både bak och fram. Det är omöjligt att stå still och betrakta utställningen som behöver en rörelse i betraktaren för att hela bildvärlden ska bli tillgänglig, annars träder inte målningen fram. Utställningen på Ahlbergshallen är en blandning av objekt, installation, målningar och skulpturer. Tredimensionella konvexa och konkava former på ytan i aluminiumet och i måleriet skapar rum i rum där bildvärlden växer. Allt målat med en, som jag anar, underliggande teknik och en personlig taktik för att ha en strategi för måleriets förutsättningar.

Annons

Annons

Henrik Eriksson arbetar med aluminium i sina målningar.

Bild: Linda Petersson

I verket "Frösön" skymtar ett storsjöodjur fram. Eriksson berättar att han är missnöjd med figuren men då han har som princip och metod att acceptera det som blir fult och fel genom att inte rätta till fortsatte måleriet och processen vidare genom att arbeta på andra delar i bilden. Linjerna och ramverket är inte helt raka och ger ögat ingen ro utan klipps av, böjer sig i vissa linjer och kränger i andra, effekten blir att verken drar tag i hela rummet och skapar spänning mellan väggarna i utställningsrummet och konstverken. Bildvärlden är enligt Eriksson själv mest landskap. Men landskapen är öppna och fria för tolkningar. Jag ser växter och skogsrum. Aluminiumets silverglans är förförisk. Aluminiumet är hemtamt som material, men det som Eriksson använder är dock mycket tjockare och har experimenterats fram för att nå rätt tjocklek.

Gå och se en inspirerande och fin utställning. Visas 9-24 april.

Karin Sigurdsson ställer ut på Grädda.

Bild: Linda Petersson

Grädda, Åre: Karin Sigurdsson

Karin Sigurdsson har efter studier på Östersunds konstskola kommit igång med att utveckla sitt egna konstnärskap. Första separata utställningen i Jämtland hänger nu på Grädda i Åre. Det är stora målningar där skikt lyfts fram och skulpterats fram i geometriska former. I det enkla sparsmakade finns mjuka nyanser av grått och vitt. Kompositionen bygger på riktningar genom det måleriska landskapet där skuggorna skapar linjer och kanter. Det är ett finstämt, koncentrerat och avskalat måleri.

Annons

Annons

I lunchrusningen på Grädda fungerar målningarna även fint där man kan få en paus och sitta och färdas in i målningarna som sprider lugn och kontemplation. Utställningen i helhet ger ett fint intryck av balans och harmoni.

Arne Frifarare återvänder till Galleri Remi.

Bild: Linda Petersson

Galleri Remi: Arne Frifarare

Arne Frifarare ställde ut på Galleri Remi för fyra år sedan. Hans medeltida motiv hänger fortfarande kvar men bakgrunderna har blivit mindre figurativa och har luckrats upp till ett friare och mer avskalat bildspråk. I en av målningarna dras kvinnan i var sin arm av två barn, i en annan målning svingas barnen iväg. Motiven kan handla om barnuppfostran och upplevelsen att inte räcka till. Kvinnan som slits av barnen har en passiv hålögd uppsyn. En målning som är stark och påverkar mig mycket är den där en kvinna står med ett lealöst naket spädbarn i famnen. Två andra barn står intill. Liemannen passerar diffust och oskarpt. Måleriet är naivt och målat på plattyta.

Arne Frifarare har hittat ett eget och personligt sätt att måla och öppna upp bildvärldar i sitt måleri med stor inspiration från medeltiden och dess mode när det gäller kläder och sätt att uppleva världen.


Linda Petersson

063-15 55 28
kultur@ltz.se


Linda Petersson

063-15 55 28
kultur@ltz.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan