Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Arla dumpar Fjällbrynt – världens enda messmörsfabrik kan tvingas flytta från stan

Världens enda messmörsfabrik kan tvingas flytta från Östersund. Arla valde nyligen att inte förlänga sitt avtal med Foodmark Sweden som tillverkar messmör och mjukost på mejeriet. Därmed är Fjällbrynts dagar i Östersund förmodligen räknade.

Fjällbrynts produkter tillverkas sedan Milkotiden på mejeriområdet i Östersund. Men nu har Arla bestämt att produktionen av messmör och mjukost inte längre kan vara kvar på området.

Annons

Läs även: Arlabönder rasar över lyxslöseriet från vd:n – som lovar bättring

För fem år sedan köpte Foodmark Sweden varumärket Fjällbrynt av dåvarande mejerikoncernen Milko. I samband med köpet skrevs ett åttaårigt avtal där Milko tog på sig att leverera bland annat ost och vassle till Fjällbrynts produktion. Milko skulle även hyra ut lokaler så att produktionen av messmör och mjukost kunde fortsätta som tidigare i Östersund.

Läs även: Milko säljer Fjällbrynt

Annons

En kort tid därefter, sommaren 2011, stod det klart att Milko skulle gå samman med Arla. Produktionen av Fjällbrynts produkter skulle dock fortsätta precis som tidigare enligt det avtal som hade tecknats. Men för en tid sedan meddelade mejerijätten Arla att bolaget inte kommer att förlänga avtalet med Foodmark Sweden. Något som kommer att få stora konsekvenser för produktionen av Fjällbrynt i Östersund.

Annons

– Vi kan bara konstatera att Arla inte vill fortsätta samarbetet. Vi producerar ju våra varor med råvaror från Arla. Får vi inga råvaror så går det inte att driva verksamheten, dessutom är det ju Arlas lokaler som vi hyr. Det är två i en tango, vi hade velat fortsätta dansen men inte Arla och då måste vi försöka titta framåt, säger Peter Sandgren som är vd för Foodmark Sweden.

Han hade både hoppats och trott att avtalet skulle kunna förlängas även efter 2018 då det löper ut. Peter Sandgren konstaterar att Arlas beslut innebär en osäker framtid för verksamheten i Östersund.

Läs även: Så mycket kostade Fjällbrynt

Foodmark Sweden har efter beskedet från Arla startat en utredning kring vilka möjligheter som finns för produktionen av mjukost och messmör. Peter Sandgren säger att varumärket Fjällbrynt kommer att finnas kvar framöver, däremot tror han inte att produktionen kommer att kunna finnas kvar i Östersund.

– Vi har inte tagit något beslut var vi ska ha produktionen men sannolikheten att vi fortsätter i Östersund är inte sådär väldigt hög. Vi har fler anläggningar söderut och ska vi göra nytt eller göra om så vill vi ha det så nära våra andra anläggningar som möjligt. Men återigen, vi har inte kommit så långt ännu.

Annons

Läs även: Milko sade ja till Arla

Annons

Arlas mejerichef i Östersund, Mikael Backman, kan inte svara på varför Arla har valt att inte låta Foodmark Sweden fortsätta med produktionen av Fjällbrynt vid anläggningen i Östersund. Han hänvisar till Arlas presstjänst och huvudkontoret i Stockholm.

Arlas foods vd Henri Sauvage De Nolting kan inte heller han svara på frågan varför mejerijätten inte vill förlänga avtalet.

Det blir till sist dansken Lars Dalsgaard, Arla foods produktionschef, som får ge svar på frågan om avtalet. Han vill dock inte peka på någon enskild orsak till att det inte förlängs. Det handlar enligt honom om en strävan att fritt kunna styra verksamheten vid Arlas mejeri i Östersund.

– Grunden till att vi säger upp kontraktet är att vi löpande vill kunna göra förbättringar på alla våra mejeriorter och göra dem mer och mer effektiva. Det är lättare att göra om vi inte är beroende av ett avtal med Foodmark.

Ett mer konkret svar än så är svårt att ge enligt Lars Dalsgaard. Han tillägger att Arla i Östersund mycket väl skulle kunna fortsätta att leverera råvaror till Fjällbrynts produktion om Foodmark Sweden hittar en annan lokal i närområdet.

Läs Tord Anderssons ledare om nyheten: Arla visar stor nonchalans mot Fjällbrynt

Fakta

Fjällbrynt

Varumärket Fjällbrynt har funnits sedan 1939 då flera mejerier i Jämtland och Härjedalen gick ihop till Jämtlands mejeriförening. Messmöret och mjukosten tillverkas än i dag på den plats i Östersund där tillverkningen startade på 1950-talet. Vid Fjällbrynt i Östersund arbetar cirka 20 personer och tillverkningen av mjukost och messmör är cirka 2,5 ton per år. Fjällbrynt är sedan 2010 en del av Foodmark Sweden som som i sin tur ingår i den norska livsmedelskoncernen Agra.

Annons

Annons

Peter Sandgren, vd på Foodmark Sweden, hade trott och hoppats att Fjällbrynt skulle få fortsätta att hyra lokaler hos Arla i Östersund. Nu lutar det i stället åt en flytt söderut.

Arla foods produktionschef, Lars Dalsgaard, säger att bolaget har större frihet att bestämma över mejeriet i Östersund om Fjällbrynt flyttar därifrån.

Fjällbrynt i Östersund tillverkar messmör och olika typer av mjukost. En produktion som har funnits på mejeriområdet ända sedan 1950-talet.

Fjällbrynts anläggning i Östersund kallas för världens enda messmörsfabrik.


Jens Stenman

063-15 55 03
jens.stenman@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy