Annons

Annons

Annons

LT:s medarbetare får Östersunds kommuns kulturpris

Författaren till Birgerböckerna, LT:s Sara Strömberg, får årets kulturpris av Östersunds kommun.
– Jag känner mig jätteglad och hedrad, det är ett jättefint pris att få, säger hon.

Utmärkelsen får Sara Strömberg tillsammans med sin man Anders Nilsson för skapandet av Birger- det lilla storsjöodjuret. Sara har skrivit manus till böckerna och Anders har stått för den illustrativa delen.

Den första boken om Birger kom ut 2008 och sedan dess har det blivit ytterligare fyra böcker, varav den senaste kom ut förra året.

– Fler böcker blir det såklart framöver, säger Sara.

Annons

Att vinna priset kom som en total överraskning för de båda.

– Varken jag eller Anders visste om att vi var nominerade, så vi blev överraskade och jätteglada när vi fick veta.

Östersunds kulturpris tilldelas person eller personer som kommunen vill hedra för förtjänstfulla insatser inom kulturens område. Priset består av flöjtspelerskan ur Thomas Qvarsebos skulptur "Kören" i speciellt miniatyrutförande för kulturpriset samt diplom och Östersunds plakett.

Annons

Motiveringen för utmärkelsen till paret lyder: " Böckerna bjuder på god berättarkonst i kombination med ett gott artistiskt uttryck där äventyr och bus blandas med värme och empati i en färgstark blandning. De har med sina böcker och figuren Birgers flitiga närvaro på sociala medier bidragit med att sätta Östersund och Storsjön på kartan".

Kultur- och fritidsnämnden har också beslutat att Östersunds kulturstipendium 2015 ska tilldelas till Emma Dahlqvist och Henrik Ljusberg med 50 000 kronor vardera. Emma Dahlqvist får stipendiet för att under en period kunna arbeta med projektet Råvaran. Ett projekt som tar sin avstamp i hennes arbete kring Jämtländska råvaror inom textilindustrin.

Henrik Ljusberg får stipendiet för att under en period kunna arbeta med sin egna konstnärliga utveckling och en planerad utställning i Brasilien. Henrik har under några år drivit galleriet, butiken och webbutiken Urbn arts.

Kulturpriset har delats ut av Östersunds kommun sedan 1971.

Sara Strömberg får priset tillsammans med sin man Anders Nilsson för deras skapande och författande av Birger det lilla storsjöodjuret.

Annons

Sara Strömberg arbetar som kultur- och nöjesredaktör på Länstidningen.


Katrin Åsander

063-15 55 30
katrin.asander@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan