Annons

Annons

Annons

Rödkulleprojektet

Daniel Kindberg och Markus Näslund i stor affär med Björn Dählie


Björn Dählies kontroversiella Rödkulleprojekt har mött stort motstånd av lokala markägare.

Nu är det Markus Näslunds och Daniel Kindbergs tur att försöka ro projektet i hamn.

Markus Näslund och Daniel Kindberg förvärvar Dähliebyn i Åre av dess nuvarande ägare Björn Dählie.

Området, som Dählie projekterat under 5 år, ligger i Åre-Rödkullen-Ullådalen, och förväntas totalt vid färdigställande omfatta ca 8 000-10 000 bäddar och kommer fortsättningsvis att drivas under benämningen Rödkullen Panorama, enligt ett pressmeddelande.

– Vår målsättning är att göra detta område till en mycket eftertraktad och unik del av norra Europas mest attraktiva fjällby, som Åre kommit att bli, säger Markus Näslund till LT:s systertidning Allehanda.

För honom blir det första större affären i Sverige.

– För mig personligen så känns det inspirerande att få vara med och utveckla Åre, jag ser verkligen fram emot att få spendera tid i Jämtland.

Annons

Förvärvningen som Kindberg och Näslund gjort består av två bolag, Rödkullen Exploatering AB och Dähliebyn. Nu samlas det under bolaget Rödkullen Panorama som ägs av Daniel Kindberg och Markus Näslund, som inte vill gå in på vad förvärvet kostat.

Annons

Daniel Kindberg jobbar till vardags som vd för det kommunala bostadsbolaget Östersundshem men han ser inte att det finns konflikter med sitt nya förvärv.

– Det har ingenting med det här att göra. i Östersundshem har jag ett operativt ansvar och det här är en privat investering där jag inte kommer att jobba operativt så jag ser inga intressekonflikter här, säger han.

Projektet, som Kindberg och Näslund jobbat med i ungefär ett år, har sedan starten för fem år sedan kritiserats hårt, men det är inget som oroar dem.

– Jag har inte satt mig in i vad kritiken handlar om men om inte Åre utvecklas hela tiden stagnerar man och då minskar attraktiviteten som besöksmål. Sedan finns det olika delar som vi får diskutera, säger Kindberg.

Kritiken har främst handlat om områdena fyra och fem, de närmst Ullådalen, där många inte vill att det ska byggas några hus.

– Man har ju redan minskat de områdena avsevärt och det kan man ju fortsätta att diskutera, om det var rätt eller fel men det får vi fortsätta diskutera för att det ska bli så bra som möjligt för alla inblandade, säger Kindberg

Menar du att det kan komma att bli både fler eller färre bäddar i område fyra och fem?

– Det är inte aktuellt att det blir fler bäddar i de områdena, det skulle kännas oseriöst, säger han.

Kritiken har även handlat om skyddandet av miljön där det finns både orkidéer och gamla jaktgropar i området, men också kring slam i Åresjön.

– Det finns lagar och regler som reglerar så det är inga problem. Slamproblematiken är en sak som jag personligen tittat på för hur man ska hantera det och där ska man ju lyssna på den absoluta expertisen om lösningar. Jag vet att det finns andra exploateringar där det inte skötts så bra och vi vill ju självklart inte gå ner i samma gropar som de. Det är ju enormt viktigt att det går till på ett långsiktigt miljömässigt sätt och det är ingen som tjänar på att det blir dåligt och det är viktigt att det görs på ett långsiktigt hållbart sätt, säger Daniel Kindberg

Annons

Annons

Läs mer:

Björn Dählies projekt möter massivt motstånd

Rödkulleprojektet måste tillståndsprövas

"Vi stänger Ullådalen när spaden sätts i jorden!"


Pelle Zackrisson

063-15 55 11
pelle.zackrisson@mittmedia.se


Sara Johansson

063-15 55 30
sara.johansson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan