Annons

Annons

Annons

Ragunda

De ordnar sitt drömboende själva och bygger hus på ett hygge i skogen

Ida Borglund och Ercüment Kaya ville ordna sitt drömboende själva. Därför har de köpt ett stort gammalt timmerhus från 1800-talet som de rivit ner och ska bygga upp på ett hygge ute i skogen.

Ett hus, ett hygge, en massa motivation och viljan att själv bestämma sitt boende. Så går det att sammanfatta Ida Borglund och Ercüment Kayas tankar när de valde att dra i gång ett enormt husprojekt i Lien, strax utanför Hammarstrand.

– Jag ville flytta hem, ville hitta något eget och vi ville bo i Lien, byn där jag växt upp och där hela min barndom varit underbar, säger Ida Borglund.

Några passande hus fanns dock inte i Lien och när paret hörde att ett timmerhus i Bispfors möjligen kunde vara till salu så började tanken mer och mer att smyga sig på...kanske gick det att köpa ett hus och flytta det till Lien?

– Egentligen var det grannhuset till vårt hus som först var till salu men vi frågade och då fick vi köpa det här huset, säger Ida och nickar mot den timmerbyggnad vi står framför. Taket och halva huset är nerplockat, endast väggarna och en del av murstocken finns kvar.

Annons

Annons

– Vi har hållit på att riva allting i över ett år. Vi har försökt att spara så mycket som det går, en del möbler, dörrar, lister och kakelugn, säger hon.

Paret visar runt i det som finns kvar av huset, de stora fönstergluggarna gapar tomma, stora högar med tegelsten och det som återstår av en bakugn tar upp en stor del av nedervåningen och på väggarna sitter rester av tidningspapper kvar. ”Jämtlandsposten 1897” står det på en gulnad remsa.

– Vi vet inte riktigt hur gammalt huset är, men från 1860 och framåt nån gång, vi har sett olika årtal och övervåningen ska vara påbyggd senare, säger Ida och visar en grånad träspira som tidigare suttit på husets tak och som de tänkt spara.

Samtidigt som huset plockas ned och förvaras i ett förråd så förbereds den nya gårdsplanen i Lien någon mil därifrån. Marken har schaktas, jämnats till, grus och allt sådant som behövs för att grunden ska bli stadig har iordningsställts och allt är nu i stort sett klart för att ta emot huset.

En väg har gjorts till hygget och det är en lång slingrig brant uppförsbacke som leder upp till den blivande bostadsplatsen. Utsikten är storslagen, den som tittar ut ser Indalsälvens kalla vatten, Hammarstrand och kilometervis med skog.

– Jag åkte skoter förbi här med en kompis för flera år sedan, då stannade vi för att kolla på utsikten och det var då tanken föddes om att det kanske en dag skulle gå att ha ett hus häruppe, säger Ida.

De berättar att hela bygg- och rivprojektet har funkat bra även om det bitvis varit motigt.

Annons

– Det svåraste är att hålla ångan uppe hela tiden så att allt fortsätter framåt eftersom det är så lång tid innan allt är klart. När vi började så räknade vi med att det skulle ta ungefär 2-3 år men vi har olika delmål på vägen så det närmsta nu är att huset ska vara på plats i år, säger Ida.

Annons

Ingen av dem har någon liknande erfarenhet sen tidigare och till sin hjälp har de Idas pappa och farbror men även internet har varit dem till stor hjälp.

– Jag har googlat och läst andra bloggar från de som tagit tillvara på gamla hus och flyttat på dem. Bland annat läste jag hur man skulle göra när man knackade ner en kakelugn, så det har jag gjort själv vilket gick jättebra, säger Ida.

Vilka reaktioner har ni mötts av när ni berättat om ert projekt?

– Det finns två läger, antigen tycker folk att det är jättehäftigt eller så är folk skeptiska och tycker det är så mycket jobb. Visst har vi många gånger tänkt att ”vad har vi gjort”, men ångrar oss, det gör vi inte. Det kan man inte göra när man har börjat.

Ercüment Kaya och Ida Borglund tillsammans med sonen Adar utanför det som kvarstår av huset de håller på att plocka ned.

Såhär såg huset ut innan Ida och Ecrüment började riva ner det.

Rester av gamla tidningar finns kvar på timmerväggarna inne i huset.

Annons

Fiber har dragits till det nya huset. ”Vi kunde vara med och ansluta oss till fiber, vilket var jättebra att vi hann med det”, säger Ida Borglund.

Ida är född och uppvuxen i Lien, en by strax utanför Hammarstrand. Det är hit huslasset ska gå, upp på ett hygge.


Katrin Åsander

063-15 55 30
katrin.asander@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan