Annons

Annons

Annons

Mord på Kungsgården

Ordföranden i Cederhalls ridklubb har ramlat av hästen – men det är ingen olycka. Vem är mördaren? Det är en av gåtorna som middagsgästerna i ett mordmysterium ska försöka lösa.

– Om man sätter rätt stämning de första tio minuterna så hakar folk på väldigt snabbt, säger Oskar Sergel.

Åtta år som spelledare i olika mordmysterier gör att man blir bra på att läsa människor – även om grupper också hela tiden överraskar. Som när en kostymklädd företagsledare sätter sig under ett bord och skriker i roll.

Tidigare i år flyttade Oskar Sergel hem till Hackås från Göteborg med familjen. Det var när han skulle vidareutbilda sig inom läraryrket som han behövde ett extraknäck och hörde talas om Mordmysterium. Nu, åtta år senare, har han lämnat yrket som gymnasielärare helt och jobbar i det egna företaget, dels som retorikkonsult och så driver han Mordmysterium i Jämtland och Härjedalen.

Annons

Det är gästerna i mysteriet som är kvällens skådespelare. Alla får olika roller och uppdrag som ska utföras under kvällen. Hemliga kärleksaffärer att smussla med, hästar som ska köpas, mutor som ska smygas under bordet. Mitt i allt sker ett mord. Vem som helst av gästerna kan vara mördaren och det gäller för den som råkat få rollen att dölja det och för de andra att gissa vem han eller hon är.

Annons

– I slutet av kvällen får alla gissa vem som är mördaren. Ungefär varannan gång är det någon som gissar rätt. Om ingen gissar rätt vinner mördaren, säger Oskar Sergel.

Pris delas också ut till den som lyckats roffa åt sig mest pengar under kvällen och till bästa karaktär.

Spelledaren, eller ledarna om det är många gäster, ger en introduktion till kvällen, delar ut roller och ser sedan till att allt som ska hända händer när det ska. Obduktionsprotokoll ska läsas upp, ledtrådar ska uppdagas och mat ska serveras. Hur mycket varje gäst deltar i spelet är upp till var och en.

– Det fina är att man bestämmer det själv. Vissa ser det här som sin skådespelarkarriär, andra tar det lite lugnare, säger han.

Under våren har han haft flera öppna mordmysterier. Det hör till ovanligheterna, oftast är det ett företag eller en organisation som köper in ett mysterium.

– Det har funkat klockrent här.

Vi träffas på Kungsgården där två öppna mysterier är inbokade närmaste tiden. Inramade militära dignitärer blickar ner från väggarna under kristallkronornas sken.

– En sån här miljö är väldigt tacksam att jobba i, man kan plocka in porträtten och miljön i historien, säger Oskar Sergel.

De första mysterierna har snabbt blivit fullbokade.

– Det är många som ska mördas här inne närmsta åren hoppas vi, säger Oskar Sergel.

Annons

Det finns tre mordmysterier att välja mellan: Balltorps teater, Firmafesten och Cederhalls ridklubb. På Restaurang Spilta på Östersundstravet är det givetvis Cederhalls ridklubb som utspelar sig i rätt miljö för att spela på och handla med hästar.

Annons

Fakta

Oskar Sergel väljer tre deckarfavoriter

Mordet på Orientexpressen – Agatha Christie

Jag älskar Christies miljöer och vändningarna i slutet av romanerna. Poirot är genialisk i sitt sätt att manipulera andra människor och läsa av de minsta detaljer.

Rött regn – Dennis Lehane

Tungt och mörkt från första sidan, men oj så välskrivet. Väl porträtterade karaktärer. Intensiv och psykologisk i tillägg till själva detektivgenren.

Sherlock Holmes – Sir Arthur Conan Doyle

Här tänker jag på BBC:s nyproduktion, dvs TV-serien. Det är bland det bästa jag sett på TV. Benedict Cumberbatch är underbar som dekadent, välformulerad och knivskarp detektiv.

Fakta

Öppna mordmysterier

16 maj Kungsgården, Frösön (fullbokat)

21 maj Restaurang Spilta, Östersundstravet

13 juni Kungsgården, Frösön

14 juni Höglunda gård, Svenstavik

Miljön på Kungsgården är tacksam att plocka in i mysterierna, säger Oskar Sergel.

Oskar Sergel driver Mordmysterium i Jämtland och Härjedalen sedan i våras.

Ett mord har inträffat på Balltorps teater. Men vem är mördaren? Det är middagsgästernas uppgift att lista ut.

Oskar Sergel.


Malin Palmqvist

063-15 55 28
kultur@ltz.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan