Annons

Annons

Annons

Östersund

Rivningen av Z-hallen överklagas

Järvsöföretaget Destruct AB har efter budgivning fått uppdraget av kommunen att riva Z-hallen.

Nu överklagas upphandlingen till förvaltningsdomstolen.

– Man har inget för att driva ärligt om man ska kriga mot sådana här, säger Mikael Ring, som lämnade det näst lägsta budet.

Kommunen beslutade slutgiltigt i början av mars att riva Z-hallen.

Rivningsuppdraget lades ut för offentlig upphandling. Det vinnande budet på 875 000 kronor lades av rivningsfirman Destruct från Järvsö. Över 700 000 kronor billigare än näst billigaste anbud. De flesta anbuden låg mellan två och fyra miljoner kronor. Något som väckt ont blod hos några av konkurrenterna.

Mikael Rings rivningsfirma i Ytterån hade det näst billigaste anbudet på 1 586 530 kronor. Nu har man överklagat kommunens beslut till förvaltningsdomstolen.

Vad är problemet?

– Största biten är tippavgifterna. All betong ska på deponi, isolering. I min kalkyl hade jag en miljon kronor. Bara betongen är ungefär 700 000 kronor. Om man inte gräver ner det, säger Mikael Ring.

Annons

Ett sätt att få ner rivningskostnaden är att sälja det material som finns i Z-hallen. Exempelvis kan man sälja stålarmeringen, takstolar och stommar.

Annons

Vad säger du om att det går att få ner priset genom att sälja det som rivs?

– Det är helt omöjligt att få ner det till 875 000 kronor. Ska man sälja stommen så får man handplocka ner den. Det är 2-3 månaders arbete, säger Mikael Ring.

Han är kritisk till vilka krav Östersunds kommun ställt i upphandlingen.

– Det som är dåligt är att kommunen inte har mer koll på hur länge de (företaget) har hållit på. De har ju startat om några gånger den här rivningsfirman. I exempelvis Krokom och Åre så har man som krav att företag ska ha riskklass 3. De här har ju bara riskklass 1. Frågan är varför Östersunds kommun inte ställer samma krav, säger Mikael Ring.

Riskklassningen är ett mått på kreditvärdet hos ett företag. 3 är bra medan 1 inte är så bra. Ägarna till Destruct har tidigare drivit företaget Tungrivarna som är försatt i konkurs.

Anneli Frid är projektledare och jobbar på Östersunds kommun. Hon tycker inte att Östersunds kommun brutit mot någon regel.

– Bara för att Krokom och Åre har de här kraven så betyder inte det att vi måste det, säger hon och förklarar att man tagit till åtgärder för att garantera att inte skattebetalarna åker på en ekonomisk smäll.

– Vi tecknar inte kontrakt om inte företaget har en säkerhet via exempelvis en bank. Det innebär att om det här företaget gör konkurs och inte kan slutföra rivningen så kommer ett annat företag in och fortsätter, säger hon.

Annons

Annons

En av Destructs tidigare uppdragsgivare berättar för LT att man varit mycket nöjd med företaget.

– Jag hade inga problem med dem. De hade uppdrag åt oss att riva en bro. Det gjorde de så bra att de fick i uppdrag att riva två tillfälliga broar senare, säger den tidigare uppdragsgivaren.

Fakta

Här är alla anbud

1 Destruct AB 875 000 Vinnaranbudet

2 Frisk i Dalarna 1 870 000

3 Mikael Ring AB 1 586 530

4 Kolbäcks Återvinning 3 900 000

5 NKR Demolition Sweden 3 860 000

6 Fobta AB 1 947 000

7 Kjell Block Gräv och Mark 2 425 000

8 Delete Service AB 3 300 000

9 Eag Entreprenad AB 2 284 000

10 Toréns 2 190 000

11 Heving & Hägglund 4 495 000

12 Stena Recycling 5 292 000


Pelle Zackrisson

pelle.zackrisson@ltz.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan