Annons

Annons

Annons

Strömsund

De jobbar för att få skoterlederna i toppskick

Vårvintern är bästa skotersäsongen för många och bra leder öppnar porten till berikande naturupplevelser under blå himmel.

Snödimman ligger däremot kompakt när LT besöker Havsnäs i norra delarna av Strömsunds kommun.

En skoterled ringlar genom den stora vindkraftparken upp till Kvällknäppen. Där, på 654 meters höjd över havet, ligger en nybyggd raststuga med storslagen utsikt - molnfria dagar.

Bladen på några vindsnurror sveper genom snöfallet högt däruppe och alstrar dova, tunga ljud över terrängen. På marknivå pågår underhåll av skoterleden.

Samtliga 17 skoterklubbar i Strömsund ingår i skoteralliansen där de enskilda klubbarna jobbar med skötsel och förbättring av lederna

– Det skiftar från dag till dag med temperaturer och annat hur mycket jobb vi behöver lägga ner på lederna, säger Simon Högberg, ordförande i skoteralliansen.

Annons

"Att vara snabba när det behövs" har blivit ett måtto i sammanhanget.

Annons

Tillsammans med Peter Högberg i Havsnäsbygdens skoterklubb pågår den här lördagen förbättring av ett ledavsnitt med utrustning bakom skotern. En variant av harv river upp ojämnheterna och en vält jämnar till snön.

– Det är väldigt många timmar och mil som läggs ner på det här. Vi har 170 mil skoterleder i kommunen enligt en sammanställning vi gjorde i fjol, säger Simon Högberg.

Fågelvägen motsvarar det nästan sträckan Strömsund-Paris.

För att klubbarna ska kunna hålla hög kvalitet på lederna bidrar kommunen med 200 000 kronor till driften. Det täcker en del av bränslekostnaderna. Medlemsavgifter och möjligheten att söka bygdemedel utgör andra sätt att få ihop pengar.

Ledsystemet används av många besökare utifrån och skotern är mycket populär under vårvintern.

– I Frostviken är det exempelvis bra tryck och det är en väldigt viktig turistnäring för kommunen, säger Simon Högberg.

Skoterklubbarna har över 3 000 medlemmar och det motsvarar ungefär var fjärde invånare i kommunen.

Känner ni av buskörning i Strömsunds kommun också?

– Alla har problem med att det kan vara såna som vinglar ut på planteringar. Vi vet inte hur det ska kunna stoppas men vi försöker så gott det går, säger Simon Högberg.

– Friåkningen ökar sedan maskinerna blivit lite tuffare.

Säsongen 2010/11 inträffade fyra av landets åtta dödsolyckor på skoter i Strömsunds polisområde. Flera var alkoholrelaterade.

Annons

Nu i februari drogs en kampanj igång där attityden till skoternykterhet står i centrum. På skolorna har ungdomar fått en tydlig bild av problemet genom att prova "promilleglasögon".

Annons

– Det är svårt att mäta en eventuell förbättring. Men kan vi minska med en olycka så är kampanjen värt alltihop, konstaterar Simon Högberg.

Roger Sandemo med en grupp som startat i Strömsund och åkt över Lövberga tar en paus i åkandet på Kvällknäppen i Havsnäs vindkraftspark.

Det är 170 mil leder vilket innebär mycket jobb för Simon Högberg, till vänster, Peter Högberg och alla andra i skoterklubbarna. Stugan på Kvällknäppen i Havsnäs är ett intressant utflyktsmål.

Kvällknäppen är en skön rastplats efter några timmar på skotern. Stugan sköts av bygdegårdsföreningen. Från vänster: Mats Danielsson, Peter Högberg och Simon Högberg.

Peter Högberg fixar med välten som plattar till snön och tillsammans med Simon Högberg preparerades skoterleder i Havsnäs den här dagen.

Att vara snabb med preparering av skoterleder när det behövs är ett måtto klubbarna i Strömsunds skoterallians försöker leva upp till, säger ordföranden Simon Högberg.


Lennart Öhd

lennart.ohd@ltz.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan