På onsdagskvällen hölls nytt möte i samrådsprocessen för miljökonsekvensbeskrivningen och detaljplan för område fyra och fem i det kontroversiella Rödkulleärendet. Och vis av oredan sist då folk fick ställa frågor när de ville hade arrangören ändrat upplägget:
– Vi tar en timmes presentation sedan en timme för frågor, sade Tobias Arvidsson, förvaltningschef på Åres samhällbyggnadskontor, och vädjade till åhörarna att hålla det civilt, inga personangrepp.
Men när första timmen hade gått och flera talare, däribland Björn Dählie, inte ens hunnit börja härsknade det till i auditoriet.
– Två minuter i åtta! röt en röst, och sedan en till.
Talarna fick snabba på och när Dählie kom upp var han långt från sitt vanliga lugna självsäkra jag. Huvudargumentet var att här ska byggas något så unikt och flott att Åre aldrig sett maken. Och det ska knappt synas i det redan exploaterade området.
Annons
Annons
Skistars Årechef Niclas Sjögren Berg backade på med sifferexercis som visade hur utbyggnad i Östra Ullådalen skulle ge högst 38-50 fler personer i området.
Innan hade projektledare Björn Reuterswärd redogjort för hinder som trots allt fanns för utbyggnad i form av skyddslagstiftning och hur felaktigt han tyckte det var. Exempelvis var bäckarna i området så små, knappt 10 centimeter breda, men Länsstyrelsen i Jämtland har en så osedvanligt sträng syn på strandskyddet så han kommer inte runt det.
– Så vi upphäver strandskyddet rakt av, sade Reuterswärd.
Områdets orkidéer är visserligen fridlysta men så vanliga att bryr man sig om dem kan man inte bygga någonstans. 50 meters skyddszon till en fångstgrop var orimligt också.
Ulf Lindelöw, Buustamons stugförening, tyckte att Reuterswärds ord var rena partsinlagan. Som tjänsteman satt att följa lagar kunde han inte bara avfärda allt som stod i vägen för projektet.
– På punkt efter punkt går du emot lagstiftningen. Jag lovar, det här kommer aldrig att gå igenom, dundrade Lindelöw.
Malin Sahlin från Naturskyddsföreningen presenterade på uppdrag av Ica Åres Lars Ocklind resultatet av den namninsamling som gjorts i butiken: av totalt 754 namn är 76 procent emot hela exploateringen, 17 procent är för och 7 procent vill ha exploatering endast i Rödkullen. Av Årebor är 82 procent emot, av jämtar i stort 88 procent och bland tillresta från övriga landet 69 procent emot.
Annons
Stämningen blev allt frostigare. Men det var nog konstnär Margareta Hafstad som med vänlig röst sammanfattade opinionen bäst. Hon berömde Dählies första bygge i Åre och sade att hon inte betvivlar hans förmåga att bygga snygga hus.
Annons
– Men det är inte det det handlar om, sade hon och uppmanade kommunen att våga lägga hela projektet åt sidan och tänka efter grundligt om det inte finns andra vägar att gå.
De två högsta kommunalråden fanns också på plats. De sade ingenting.

Björn Dählie möter kompakt motstånd mot sitt Rödkulleprojekt i Åre. Det blev inga hejarop på onsdagens samrådsmöte heller.

Ulf Lindelöw, Buustamons stugförening, opponerade sig emot Björn Reuterswärds sätt att avfärda strandskyddet och andra lagar som kom i vägen för projektet. Det här kommer aldrig att gå igenom, sade han.

Malin Sahlin, Naturskyddsföreningen, läste upp resultatet från Ica Åres namninsamling där 76 procent är emot hela Rödkulleprojektet.

Projektet ska ge 300 arbetstillfällen, sades det, men frågan var de 300 skulle bo var det ingen som hade ett svar på.
Elisabet Rydell-Janson
elisabet.rydell-janson@ltz.se