Annons

Annons

Annons

Modellbilar gör samlaren lycklig

Är gamla modellbilar leksaker? Kanske det, men framför allt är de samlarföremål som kan vara värda många tusenlappar. Välkommen till bilsamlarnas värld.

Nästan alla har lekt med dem. Färgglada modellbilar i plast eller metall. Åtminstone som barn då små personbilar, långtradare och motorcyklar satte fart på fantasin.

Men numera är det inte bara under barndomen som folk lockas av leksaksfordon. Sedan 1960-talet har intresset för så kallad technica vuxit till en jättelik internationell samlarhobby som engagerar människor långt upp i åren.

Aston Martin

- Det är själva jagandet som är grejen. När man vet att en speciell bil finns, men inte har hittat den än. Och så får man glada överraskningar, när man hittar något man inte visste fanns, sammanfattar Nicolai Krüll från Bromma.

Själv har han samlat på bland annat Aston Martin-modellbilar i 22 år. Och på marknaden finns ett enormt antal leksaker att intressera sig för. Förutom på vissa bilmärken samlas det exempelvis på fordon från särskilda tillverkare och år, i olika serier och skalor.

Annons

Annons

Tar ingen plats

Samlarna själva brukar tycka att hobbyn ger ett välbefinnande och framkallar lyckokänslor medan andra inte alls fattar grejen. Varför lägga pengar på någonting man egentligen inte har användning för? Och rada upp dyrgriparna på dammsamlande hyllor och kanske aldrig någonsin öppna originalkartongen?

– Jag samlar för att ha en sysselsättning som pensionär. Och miniatyrer tar inte så stor plats. Man söker olika saker, grejor som hugger tag i en. Då vill man ha dem, fastslår värmlänningen Johnny Andersson som fastnat för äldre leksaker och klockor.

Nätet förstör

Han åker ofta runt på marknader och mässor för att hitta nya objekt. Som Nostalgimässan i Göteborg, vilken är Skandinaviens största och arrangeras två gånger om året.

– Men internet har förstört mycket. Jakten är inte lika spännande längre. På nätet kan man köpa det mesta som finns, bara man har pengar, konstaterar Nicolai Krüll.

Robert Lagerström/TT Spektra

robert.lagerstrom@ttspektra.se

Fakta

Fakta

Den vanligaste skalan att samla på är 1:43. Det är ett arv från modelltågen i spårvidd 0 då bilarna skulle vara komplement till järnvägarna.

De första bilarna i skala 1:43 kom redan på 1910-talet och var enkla plåtbilar som inte representerade något särskilt märke.

Det stora genombrottet skedde 1933 när den engelska Meccanofabriken presenterade sina bilar, som fick namnet Dinky Toys. Det blev startskottet för andra fabrikanter som Märklin, Solido, Tootsietoy och Tri-Ang.

Guldåldern började i slutet av 1940-talet och varade fram till 1960-talets senare del då många leksaksfabrikanter runt om i världen producerade otaliga modellriktiga bilar i stora serier. (TT Spektra)

Annons

Annons

Kanske samlar man på de bilar man lekte med som barn. Eller sådana som man drömde om att äga.

Många tycker att jagandet är grejen. Att envist söka efter ett samlarföremål för att försöka komplettera sin samling.

Dyrgrip. Att Volvo PV:n har ett nummer på sidan är ovanligt. Det här exemplaret kostar 5 000 kronor.

Även en modellbil behöver reservdelar. Som däck och fälgar.Foto: Robert Lagerström

Förutom på små personbilar, långtradare och motorcyklar samlas det på gamla instruktionsböcker och manualer.

Veteranbilen kommer från den legendariska tyska tillverkaren Lehmann och kostar 5 500 kronor. Mc-polisen säljs för en tusenlapp mindre.

Bilar, leksaker och dockor är bara några av alla de nostalgiföremål som det samlas på.

Samlarmarknaden för modelljärnvägar och tåg är enorm. Det här 1930-talsloket kostar 12 000 kronor.

Annons

Kanske samlar man på de bilar man lekte med som barn. Eller sådana som man drömde om att äga.

Sedan 1960-talet har intresset för technica vuxit till en jättelik internationell samlarhobby.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan