Annons

Annons

Annons

Annons

Världens mest kända tändsticksmärke 75 år

I Sverige tillverkade tändsticksfabriken Jönköpings Westra en variant av tändstickor som hette Three Stars. Det skulle komma att bli världens mest kända tändsticksmärke. De tre stjärnorna blev applicerade på Solstickans ask som logga för Svenska Tändsticksaktiebolaget. Solstickan är fortfarande efter 75 år landets mest sålda tändsticka.

Det var Einar Nerman som 1936 fick uppdraget att illustrera etiketten till Solstickan. Som modell använde han sin son Tom. Einar Nerman var internationellt känd för sina karikatyrer av dåtidens kändisar. På Tobaks & Tändsticksmuseet på Skansen kan man se originalet till tändsticksasken. Foto: Seved Johansson

Annons

Solstickan föddes 1936 och redan från starten fick man idén att en del av förtjänsten skulle användas till förmån för gamla och barn.

Under dessa 75 år har stiftelsen Solstickan fördelat över 100 miljoner kronor. Redan under det första året lyckades man sälja 10 000 lådor med askar.

Pengarna som man fick in gick bland annat till barnskor, sänglinne, barnmat och barnkolonier. Under 1930-talet var det depression i västvärlden, så många människor var fattiga och barndödligheten var stor. Med hjälp av Solstickan fick många barn möjlighet att komma ut på kolonivistelse.

Annons

Annons

Meningen var att häften av insamlat medel skulle gå till gamla respektive barn. En regel som med tiden ändrades och större delen av pengarna gick till barn, i form av hjälp till Rädda barnen, idrottsföreningar, scouterna och forskning inom olika områden.

När Solstickan fyllde 50 år instiftades ett Solstickepris, som utdelas till en person som har gjort en insats utöver det vanliga inom Stiftelsen Solstickans verksamhetsområden. År 2011 fick H.M. Drottning Silvia ta emot årets Solstickepris på 150 000 kronor, med motiveringen För en unik självuppoffrande gärning att stödja utsatta barn och gamla.

Tillverkningen av tändstickor var länge ett hemarbete. Männen hyvlade stickor samt gjorde det farliga arbetet att doppa stickorna först i svavel och sedan i satsmassan. Kvinnor och barn buntade stickorna och klistrade askar.

I dag levereras aspstockar till Swedish Matchs fabrik i Vetlanda, där de barkas och kapas. Här skärs också faneret till något som kallas splint (stickor utan satsknopp). Sluttillverkningen av tändstickor görs i Tidaholm, där också stickorna fylls på i askar och packas.

På Tobaks & Tändsticksmuseet på Skansen visas en utställning om Solstickan 75 år, fram till den 2 mars, 2012.

Annons

Annons

Till toppen av sidan