Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kultur på recept till långtidssjuka

Nu kan kultur på recept, KUR, bli verklighet i vårt län. Tre S-ledamöter i landstinget föreslår att det ska genomföras ett pilotprojekt i Jämtland län.

I dag skriver läkarna redan ut motion på recept till sina patienter, både för att förebygga och bota ohälsa.

Men det som är mindre allmänt känt är kulturens effekter på hälsan.

Nu vill Lena Bäckelin, Anna Gundersson och Monica Hallqvist ändra på det.

I en motion till landstingsfullmäktige, vill de att Folkhälsocentrum ska få uppdraget att genomföra ett pilotprojekt.

Annons

Det finns många nationella och internationella studier som visar på att både fysisk och kulturell aktivitet är viktig i sjukdomsprevention och rehabilitering.

Annons

”Likt motion har det visat sig att de som är kulturaktiva lever i genomsnitt 10 år längre. Det visar på att kultur som komplement i vården borde avspegla sig inom vårdorganisationen”, skriver de.

De pekar på att kultur på recept borde vara ett alternativ i förskrivning av recept inom vissa grupper, exempelvis långtidssjukskrivna med kronisk värk, depression med mera.

”Enligt Gunnar Bjursell, professor i molekylärbiolog och föreståndare för Centrum för kultur och hälsa vid Göteborgs universitet, så skulle ökad kulturkonsumtion hjälpa de flesta patienter.”

”En vältränad, aktiv hjärna är en väl så viktig komponent som mathållning och motion", är deras tes.

Landstinget har drivit frågan i Europa under ett antal år och numer pågår både forskning och försöksprojekt i flera av Europas regioner.

"Inom AER, Assembly of European Regions, driver vi frågan och det har bland annat bidragit till den stora Europeiska kongressen inom ämnet i Istanbul under september månad i år”, skriver de.


Anita Näsberg

anita.nasberg@ltz.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy