Annons

Annons

Annons

Rödkulleprojektet

Kompakt motstånd mot utbyggnad i Buustamon

Stugägarna i Buustamon säger bestämt nej till Dählies exploateringsplaner i Östra Ullådalen. Det beslutade de på årsmöte under påskhelgen.

Det var ett ovanligt välbesökt årsmöte, berättar ordförande i stugägarföreningen, Ulf Lindelöw.

Den stora frågan på dagordningen var hur föreningen skulle ställa sig till Åre kommuns planprogram för Rödkullen, som presenterades förra veckan och som nu är ute på samråd till den 23 maj.

Enligt Lindelöw var mötet enigt sånär som på en medlem med en annan åsikt. Alla övriga 35 ställde sig bakom beslutet att föreningen säger bestämt nej till utbyggnad i fjällområdet som utgör övre delen av planområdet, alltså Buustamon-Långsvängen.

Annons

Annons

– De är områdena 1, 2, 4 och 5 i programmet, där talas det om totalt 1500 nya bäddar, säger Lindelöw.

Han finner det märkligt att Åre kommun döpt om området till Rödkullen när det i själva verket heter Östra Ullådalen. Så heter det i gällande översiktsplan från 1989 och så har det alltid hetat, menar Lindelöw och tillägger att det området dessutom är riksintressant både för friluftslivet och för naturvården.

– Därför borde man kunna kräva att exploateringen stoppas, både via länsstyrelsen och staten, säger Lindelöw.

Stugägarna har däremot inget emot utbyggnad längre ner i skogslandet i Rödkullen.

Vintertid är det skidor, skoter eller bandvagn som gäller om man ska till Buustamon. Exploateras området blir det väg härifrån, något som stugägarföreningen inte alls vill ha.

Stugägarna säger bestämt nej till att stugor byggs i områdena 1, 2, 4 och 5 i Åre kommuns planprogram. De säger alltså nej till utbyggnad i hela Buustamon men har inget emot exploatering längre ner i Rödkullen.


Elisabet Rydell-Janson

elisabet.rydell-janson@ltz.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan