Annons

Annons

Annons

Rödkulleprojektet

Ullådalen blev Rödkullen – så här gick det till

Det pågår något av ett ordkrig när planprogrammet för Rödkullen nu släpps för allmän beskådan. Rödkullen betyder en sak för vissa, något helt annat för andra.

När Åres kommunstyrelse i december ifjol godkände planläggning av det område Dähliebyn Åre AB skaffat kontroll över hette ärendet ”Ny fritidsbebyggelse i Ullådalen – 5:e byn”.

”Området ligger i Ullådalen” stod det i sammanträdesprotokollet från kommunstyrelsen den 14 december 2010. Ordet Rödkullen förekom inte ens i texten.

Nu har ärendet bytt namn till ”Planprogram för Rödkullen” . Varför har LT inte fått något klart svar på, utom att Rödkullen ligger centralt i projektet.

Annons

För Hans Olofsson, Björn Dählies partner och högra hand i Dähliebyn Åre AB, handlar planprogrammet om Rödkullen. Att planskisserna visar planerad utbyggnad ända upp till Ullådalsliftarna, även i det känsliga stugområdet Buustamon, spelar ingen roll.

– Det här är inte Ullådalen. För mig är Ullådalen längre upp, och på andra sidan Ullådalsvägen, säger Olofsson.

Annons

Den åsikten delas inte av många Årebor och inte heller av stugägare i Buustamon. För dem är Rödkullen begränsat till skogslandet, där Rödkullens skidområde, Ski stars verkstad och garage och Rödkullens parkering ligger.

Längre upp, där växtligheten övergår från barrskog till låga fjällbjörkar och även kalfjäll, heter det Östra Ullådalen enligt gällande översiktsplan, antagen 1989.

Det är där Buustamon ligger och där finns den känsliga fjällnaturen.

Så skillnaden tycks vara att utbyggnad i Rödkullen är okej medan ordet Ullådalen associerar till bevarandevärd, känslig natur.

– Nu heter det Rödkullen, som projektet hette från början, säger Lotta Windstedt, på backrestaurangen Rautjoxa.

Personligen tror hon att mycket av oron bottnar i okunskap om själva planområdet.

– Folk vet inte. De tror att man ska bygga i friluftsområdet på södra sidan Ullådalsvägen, men så är det ju inte, säger Lotta Windstedt.

Är det på det viset lär många frågetecken kunna rätas ut på söndag den 17 april, då Åre kommun inbjuder till samrådsmöte om planprogrammet på Holiday Club i Åre.

Hans Olofsson.

Annons

Rödkullens parkering och skidområde ligger centralt i planområdet, vilket enligt Åre kommun är anledningen till namnet Rödkulleprojektet. Foto: Elisabet Rydell-Janson


Elisabet Rydell-Janson

elisabet.rydell-janson@ltz.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan