Annons

Annons

Annons

Rödkulleprojektet

Många stugägare är oroliga – Dählies miljardsatsning väcker stor diskussion

Gärna Rödkullen, nere i skogslandet, men på fjället måste man vara försiktig. Och ska man bygga ut överhuvudtaget i Åre just nu? Frågor och funderingar är många kring det gigantiska Rödkulleprojektet, som nu påbörjas i Åre.

Hur planprogrammet tas emot är en faktor som bestämmer utbyggnaden, skriver stadsarkitekt Björn Reuterswärd i planprogrammet.

I Rödkullen tas det emot med öppna armar av Lotta Windstedt, som tillsammans med maken Peter äger och driver backrestaurangen Rautjoxa, som hamnar precis mitt i planområdets centrum.

– När någon kommer och vill investera 2,5 miljarder i det här området då tycker jag att man ska vara ödmjuk, säger Lotta Windstedt.

Därför accepterar hon även utbyggnad längre upp i Buustamon, men anser att där måste man ”hålla efter” och vara försiktig så det inte drar iväg och blir för höga hus som inte smälter in.

Mest oroliga är stugägarna i Buustamon.

”Jag har inget emot en exploatering av området i direkt anslutning till Rödkulleliftens parkering där det redan idag är mycket folk och bilar i rörelse”, skriver en stugägare, som ”inte är positiv till en exploatering av området mellan Buustamon och Långsvängen” på grund av dess tysta och bilfria karaktär.

Annons

Annons

Och så tycker person efter person LT talar med. Lars Ocklind, Icahandlare i Åre, är själv stugägare i Buustamon.

Han är mycket positivt inställd till utbyggnad i Rödkullen och det han sett av planprogrammet hittills verkar lovande. Det ser både snyggt och välplanerat ut.

Men längre upp, i östra Ullådalen och Buustamon är det en annan femma, där måste man iaktta största försiktighet och helst inte bygga alls.

– Och det är av egoistiska skäl, medger Ocklind.

Bara en stugägare LT har talat med är oreserverat för utbyggnad även i Buustamon. Det är Anders Nilsson, som menar att det inte går sätta klackarna i marken och bromsa utvecklingen jämt och ständigt. Dessutom är det här politikernas sak att bestämma.

– Vi har ju valt politiker för att de ska fatta beslut åt oss, det är det som är demokrati, själv har jag inget emot att det byggs, säger han.

Ocklind vill framhålla en annan sak som han tycker är viktig att tänka på i sammanhanget.

Det är hur marknaden ser ut.

Den här säsongen har inte varit någon höjdare, konstaterar han. Det är mycket som inte har varit uthyrt långa tider och han har själv märkt en nedgång, om än liten, i sitt eget företag. Till och med Skistar har fått sänka priserna kraftigt flera gånger under högsäsongsveckor, som normalt ska gå åt som smör, som sportlov och påsk.

Annons

Nu påbörjas en stor utbyggnad i Västra Björnen, och det byggs och planeras turistlägenheter på flera ställen inne i Åre by.

Ocklind menar att detta kanske inte är bästa tiden att bygga ut kraftigt i Åre. Ska det byggas så stort måste det utredas väldigt noggrant först, tycker han.

Annons

Åres Icahandlare Lars Ocklind välkomnar utbyggnad i Rödkullen men vill helst inte se någon exploatering på fjället i Buustamon.

Backrestaurangen Rautjoxas ägare Lotta Windstedt, välkomnar Rödkulleprojektet och tycker att man ska vara ödmjuk när någon vill investera 2,5 miljarder i ett så svårutvecklat område. Här visar hon planprogrammet för Tove Liljeqvist och barnbarnet Louis.


Elisabet Rydell-Janson

elisabet.rydell-janson@ltz.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan