Annons

Annons

Annons

Annons

Rödkulleprojektet

Buustamons stugägare om Dählieplanerna: "Vi tänker kämpa emot"

Dählies utbyggnadsplaner i Ullådalen skrämmer Buustamons stugägare, som inte känner sig lugnade av exploatörens försök att tona ner omfattningen.

– Vi tänker kämpa emot det här, säger Ulf Lindelöw, ordförande i stugägarföreningen.

Förslaget som chockade stugägarna. (Klicka för större bild.) Karta: Kjell Nilsson-Mäki

Annons

Om något område i Åre gör sig förtjänt att kallas ski in-ski out så är det Buustamon i västra Ullådalen. Här finns förutom Buustamons Fjällgård ett 30-tal stugor, glest utplacerade mellan fjällbjörkarna. Det är så nära kalfjäll man kan komma och på vintern, då vägen upp från Ullådalsvägen inte plogas, är skidor, skoter eller bandvagn enda sättet att ta sig hit.

När Dählies partner Hans Olofsson i januari bjöd in Buustamons stugägarförening till ett första informationsmöte om exploateringsplanerna kom ett 20-tal.

– Då förstår man att den här frågan engagerar, säger Lotta Florin, delägare och chef på Buustamons Fjällgård, som ingår i föreningen.

Anläggningen, som består av restaurang, 24 bäddar och bränneri, byggdes 1952 och har ägts av Lotta Florins familj i 20 år. Lotta Florin bor här året runt och beskriver livet i Buustamon som lugnt och tyst, en verklig naturnära oas.

Annons

Annons

– Det är så stugägarna vill ha det, de vill behålla den här ostörda miljön, säger hon.

Därför reagerade de med chock när de fick höra vad Dählie hade planerat.

– Vi hade inte förstått att han hade köpt så mycket mark, säger Lotta Florin.

Det var på det mötet som en skiss "Vägstruktur 2010-12-08”, ritad av Dählies arkitekt Johan Skoog, visades. Det säger åtminstone stugägarna. Hans Olofsson, som höll i mötet, har inget minne av det och hävdar för övrigt att skissen är både inaktuell och överspelad.

Oavsett vilket så skrämdes stugägarna upp rejält, både av alla husen men kanske speciellt av det inritade vägnätet.

– Vi sade att vi absolut inte ville ha väg, säger Lotta Florin.

Men exploatören sade att väg var nödvändigt, ingen skulle vilja bygga hus här utan väg.

Till LT sade Olofsson:

– Jag tvivlar på att räddningsverket eller ambulansen skulle godkänna att det byggs om det inte finns vägar.

Lotta Florin förväntar sig inte att området förblir helt orört, men ska det byggas måste det göras med förnuft och försiktigt.

•Är ni helt eniga i föreningen?

– Det finns en ägare som har kommit överens med Dählie, men han kommer aldrig på mötena, säger hon.

Förra helgen inbjöd Olofsson till ett nytt möte. Och denna gång visades inga skisser.

Enligt Ulf Lindelöw, ordförande i stugföreningen, höll exploatören en betydligt mer dämpad och defensiv ton på det mötet.

– Men varför det var annorlunda vet jag inte, säger han.

Men stugägarnas oro är väckt och de tänker följa planprocessen i varje steg.

Annons

– Vi kommer att kämpa emot det här, säger Lindelöw, som själv har juridisk bakgrund. Han är mycket upprörd över att Åre kommun ens tillåter detaljplanering i ett område som i gällande översiktsplan är avsatt för friluftsliv.

Annons

Att den planen antogs 1991 spelar ingen roll eftersom kommunen inte antagit någon ny, menar Lindelöw, som i dag bor i Stockholm men har rötterna i Östersund. Han känner starkt för Buustamon, där han tillbringat så mycket tid.

Både han och andra stugägare LT talat med tycker att Dählie borde koncentrera sin exploatering längre ner i skogslandet, kring Rödkullen.

– Här bygger man ju praktiskt taget på kalfjället, säger Lindelöw.

Fakta

Dählies exploateringsplaner

Norske skidkungen Björn Dählie har via uppköp och överenskommelse med andra markägare, däribland Skistar, Maths O Sundqvist, lagt under sig ett stort markområde i Ullådalen/Rödkullen i Åre. Åres kommunstyrelse gav i december klartecken för att ett planprogram upprättas i området.

Ett förslag till planprogram väntas bli klart under våren. Detaljplaneringen väntas ske i etapper och hela utbyggnaden kan ta upp till 20 år.

Totalt handlar det om flera tusen bäddar som ska byggas i vad Åre kommun kallar "Åres femte by”.

Buustamons Fjällgård driver förutom hotell och bränneri en exklusiv och populär restaurang i väglöst land. Lättaste sättet att komma dit på vintern är via skidnedfart från Rödkullen.

I Buustamon ligger stugorna glest mellan fjällbjörkarna. Så här på vintern syns de knappt. Härifrån är det en kort skidsträcka ner till Rödkullen och liftsystemet.

Annons

Från Rödkulleliftens bergstation är det svårt att upptäcka stugorna i Buustamon, och så vill stugföreningen gärna att det ska förbli.

Lotta Florin, delägare och platschef på Buustamons Fjällgård tycker som majoriteten av stugägarna att utbyggnaden ska ske längre ner i skogslandet kring Rödkullen.

Annons

Stugägarna i Buustamon tycker att Dählie ska koncentrera sin utbyggnad nere i skogslandet i Rödkullen istället för uppe i Buustamon som nästan är kalfjällsområde.

Förslaget som chockade stugägarna visade kraftig utbyggnad av Buustamon med radhus, stora lyxvillor och bilvägar, även ovanför de högst belägna stugorna. Åre kommun dömde ut förslaget som oacceptabelt, medan Dählies partner Hans Olofsson hävdade att det var är helt överspelat och inte ens hade visats. Bland annat ska det inte bli några radhus.


Elisabet Rydell-Janson

elisabet.rydell-janson@ltz.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan