Annons

Annons

Annons

Annons

Överhogdalsbonaderna mitt i Stockholm

På Jamtli hänger de fantastiska Överhogdalsbonaderna i original. I Överhogdals forngård kan man se kopior av dem. Men visste du att symboler från gamla bonaderna också smyckar tunnelbanan i Stockholm?

I Gamla stans tunnelbanestation kan man se bland annat livsträd och hästar med ryttare hämtade från de tusenåriga Överhogdalsbonaderna. De har sällskap av några figurer från den något yngre Skogbonaden från Hälsingland.Foto Seved Johansson

Annons

Bonaderna från Överhogdal fängslar oupphörligt. De är daterade till perioden 1040-1170 och har sedan de upptäckts varit Jamtlis kronjuvel.

När konstnären Paul Jonze hittade bonaderna år 1910 var de slarvigt hopsydda till ett täcke, 161 x 195 cm stort. Man tror att bonaderna en gång i tiden har varit uppsatta i en stormans gård eller i en kyrka, men de hängde inte framme för jämnan, utan togs fram vid festliga tillfällen.

Annons

Annons

Vid Gamla stans tunnelbanestation i Stockholm sitter de däremot uppe till beskådan hela tiden. Här möts dåtid och nutid bland tåg och stressade människor på väg någonstans. Några stannar kanske upp och beundrar bonaden från sydöstra Härjedalen.

Det är konstnären Göran Dahl som skapat väggbilderna vid stationen. De är utförda i meterstora sektioner och monterade på väggen i tunnelbanan.

Överhogdalsbonaderna gjorde ett starkt intryck på Dahl när han såg bilden på dem i en bok om svensk konsthistoria. Det var alltså en bild i en bok som gjorde att bonaden hamnade på väggen i tunnelbanan, men nu gjord i cementmosaik.

Utsmyckningen av Gamla stans station invigdes 1998 och är en hyllning till textil, bildvävars motiv och till textila bindningar. Ungefär 800 kvadratmeter har berikats med bilder på temat textil.

Konsten i tunnelbanesystemet brukar kallas världens längsta konstutställning.

Annons

Annons

Till toppen av sidan