Annons

Annons

Annons

Annons

Sverige och Jämtland för 50 år sedan

Annons

Saker försvinner ur landskapet utan att vi alltid tänker på det. Som tur är finns det till exempel gamla flygfoton. En del är inramade och hänger på väggen i köket eller finrummet. Några bilder har aldrig framkallats.

I boken ”K-spaning från ovan”, berättar VD:n för Svenska Aero-Bilder, Pereric Öberg att det finns fem miljoner flygbilder lagrade i ett skyddsrum. Många av dessa bilder är tagna i Jämtland. Själv har Pereric jobbat med flygfotografering sen slutet av 1970-talet och fortfarande är människor intresserade av att köpa en flygbild av sin gård eller hus.

Pereric berättar att det hänt en hel del sen han startade med flygning. Nu för tiden är det mer välstädat på gårdarna och hässjorna har blivit ersatta av vita ensilagerullar.

Annons

I boken finns det bland annat flygbilder från 1960-talet från Undersåker, Storsjö kapell och konsumaffären i Ope.

Annons

Författaren till boken är Göran Willis, Sveriges mest k-märkta författare. I boken har han utgått från ett antal äldre flygfotografier. Nästan alla miljöer är trafikrelaterade på något sätt och mest är det gamla bensinstationer. Det känns som inte det var så länge sedan man kunde tanka vid små mackar utmed landsvägarna på landsbygden, där det inte fanns jourbutik och korvförsäljning. Nej, här luktade det olja, man blev vänligt bemött av mackägaren och fick personlig service.

I byn Skålan i Bergs kommun tar författaren byvägen till ortens mack. Enligt honom en av de snyggaste mindre bensinstationer han någonsin sett. Kiosken har ett oregelbundet, utskjutande snedtak och i skyddet under stod det två gulvita pumpar med BP:s gröna sköld. Ägaren hette Zakris Handler som också hade en liten mekanisk verkstad i Skålan i början av femtiotalet. Inspirationen till byggandet fick han genom att åka omkring i Sverige och titta på andra bensinstationer. 1953 stod macken i Skålan klar. Den blev byggnadsminnesmärkt år 2000 och den är i bra skick. Kiosken är renoverad men i dag står den där och minner om tider som var.

I boken berättas det också om före detta Shellmacken i Åre som gav inspiration till en mackägare på Gotland att bygga en likadan byggnad.

Annons

Nostalgi är kul och intressant och väcker många tankar. De flesta bymackarna har haft sina glansdagar, men Göran Willis ger liv i de gamla bilderna och berättar lättsamt och intressant om tider vi minns.

Annons

Annons

Till toppen av sidan