Annons

Annons

Annons

Extremhögerns partiprogram kommer att genomföras

Sverigedemokraterna kommer att isoleras av de etablerade partierna. Men deras politik kommer att genomföras.

– Vi kommer att se en tuffare attityd mot asylinvandringen, mot sjukskrivna och mot homosexuella.

Det säger Masoud Kamali, professor vid institutionen för socialt arbete på Mittuniversitetet i Östersund.

Han har under många år forskat om högerextrema partier och deras inflytande på politiken runt om i Europa. Redan i mitten av 2000-talet publicerade han en bok i samband med ett forskningsgemensamt projekt med forskare från åtta olika länder, The European dilemma, som entydigt pekade mot ett håll.

Annons

Annons

– I den boken förutsåg jag att förr eller de senare kommer de högerextrema partierna i Sverige att mobilsera och komma in i riksdagen och i kommunfullmäktige runt om i landet.

I grunden anser Masoud Kamali att det är de etablerade partierna som själva har krattat den politiska manegen och vikt plats åt Sverigedemokraterna.

– De har berett marken då de framställt invandrarna som ett problem. De måste titta på sig själva om hur integrationsfrågan plötsligt bara blev en fråga om problem.

– Vi ser också i dag ett tillbakadragande av välfärdsstaten som gör att en hel del människor förlorar fotfästet och hamnar i utanförskap. Det är också en stor del av dem som röstar på Sverigedemokraterna i dag, fortsätter han.

När Ny demokrati gjorde sitt inträde i riksdagen 1991 ansåg de övriga partierna att de var högerextrema och främlingsfientliga. Men deras partiprogram är i dag, 20 år senare, i sin helhet genomförd.

– Alla punkter i deras partiprogram är i dag förverkligade av de Socialdemokratiska och Moderatledda regeringarna.

Och det är åt det hållet det lutar även när det gäller Sverigedemokraterna och deras politik, enligt Masoud Kamali.

– Min forskning visar, och det är ett enhetligt resultat över hela Europa, att den indirekta effekten av Sverigedemokraterna är mycket farligare än de direkta. Man kan isolera deras politik i riksdag och i kommunerna genom att samarbeta över blockgränserna, men de kommer att ta över deras politik.

Annons

Annons

”De etablerade partierna har en sund inställning att de inte ska samarbeta med Sverigedemokraterna. Däremot är jag helt övertygad om att de kommer att ta över deras partiprogram”, säger Masoud Kamali, professor vid institutionen för socialt arbete på Mittuniversitetet i Östersund.


Lasse Ljungmark

lasse.ljungmark@ltz.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan