Annons

Annons

Annons

Annons

Högteknologi på 1920-talet

Den italienska nationalklenoden, som är försäkrad för fem miljoner kronor, visas för första gången utanför Italien. Det är en oansenlig trälåda som innehåller en nödradiosändare, vilken konstruerades av italienaren Guglielmo Marconi på 1920-talet.

Marconis oansenliga trälåda med nödradiosändare har en dramatisk historia bakom sig. Den visas just nu på Tekniska museet i Stockholm. Foto: Seved Johansson

Annons

Marconi var en av radioteknikens pionjärer och anses ofta vara radions uppfinnare. Han föddes 1874 i Bologna, Italien. Marconi hade redan som ung hört talats om Hertz experiment med radiovågor och efter mycket experimenterande kom han på hur man kunde använda dessa radiovågor. Därför har han kallats världens första radioamatör.

Den sändartyp som han använde var gnistsändare. Marconis system fick på kort tid stor framgång och år 1909 fick Marconi Nobelpriset i fysik, för övrigt samma år som Selma Lagerlöf fick litteraturpriset.

Annons

Annons

Marconis nödradiosändare har en dramatisk historia. Den fanns med på Umberto Nobiles luftskepp Italia, som fick ett dramatiskt slut när den var tvungen att nödlanda nordöst om Svalbard, våren 1928. Under mer än en månad pågick världens dittills största räddningsaktion för att försöka hitta de 16 personerna som var med på expeditionen.

Nobiles luftskepp Italia startade sin resa från Milano och flög över Alperna, via Tyskland mot Stockholm. Två år tidigare hade Umberto Nobile varit med på Amundsens Nordpols-expedition med sitt skepp Norge och flugit över Svalbard. Den färden fick stor upp-märksamhet och beundran i hela världen. Efter den bedriften utnämndes han till flyggeneral av Mussolini.

År 1928 ville Nobile göra om denna flygning. En färd som slutade med att många omkom, bland annat den svenske meteorologen Finn Malmgren från Stockholm. Efter haveriet med Italia kom Marconi i onåd med fascismens Italien.

Inte förrän efter andra världskriget slut fick han upprättelse. Han blev sedemera parlamentsledamot för kommunistpartiet och undervisade även som professor vid universitet i Neapel.

Den norske polarforskaren och nationalikonen Roald Amundsen ingick i en expedition som försökte undsätta Italia. Flygplanet som Amundsen färdades i kom aldrig fram till Svalbard, utan det hade havererat nära Björnöya och Amundsen omkom.

Händelsen med Italien-expeditionen följdes av omvärlden med stort intresse. Det var den sommarens mest bevakade händelse. Efter katastrofen skrevs mer än hundra böcker om äventyret.

Annons

Annons

Till toppen av sidan