Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Sjukhuset missade att Gunnar brutit nacken

– Jag är så glad att jag fick behålla dig, gubben min. Tänk vad nära det var att det gått riktigt illa.
Maj Jonsson tittar ömt på sin Gunnar när de sitter vid köksbordet. I nästan två månader har han gått med bruten nacke sedan Östersunds sjukhus ställt fel diagnos efter att han ramlat och slagit sig i huvudet.

Som ett minne av den brutna nacken har Gunnar och Maj ramat in en av röntgenbilderna. Foto: Jan ANDERSSON

Annons

Hela den här märkliga historien som kunde ha inneburit slutet för Gunnar Jonsson, 73 år från Höviken nedanför Tandsbyn, började den sjätte september. Då var Gunnar och hans fru Maj på besök i Fåker.

Under en promenad snubblade Gunnar på en rot och ramlade så illa att han slog huvudet i en björkstubbe.

– Jag blödde ur munnen och från huvudet och på sjukhusupplysningen ville man att Gunnar genast skulle åka till akuten.

Där blev Gunnar röntgad och man lade in honom på ortopeden för observation.

– På söndagen blev jag röntgad igen när jag berättade att det värkte alldeles något fruktansvärt från nacken. På måndagen blev jag utskriven och hemskickad utan att jag fått höra något resultat av undersökningarna.

Annons

Nu började en svår tid för Gunnar Jonsson. Han hade svår värk i nacken hela tiden som gjorde att han inte kunde ligga ner utan han satt och sov i en fåtölj på nätterna. Han prövade också att få bort värken med allehanda mediciner men inget hjälpte.

Annons

Den tredje november, alltså nästan två månader efter att Gunnar ramlat ringde en läkare från öron- näsa- halsavdelningen på sjukhuset och berättade att man hittat en spricka på Gunnars halskota när man på nytt kollat hans röntgenplåtar.

– Samtidigt fick jag en ny tid för röntgen den 14 november. Efter ytterligare fem dagar blev jag kallad till akuten där jag fick en stödkrage och då fick jag också veta att de skulle skicka mig till Umeå.

När Gunnar kom till universitetssjukhuset i Umeå upptäcktes att skadan var mycket allvarligare än man trodde eftersom nacken var bruten.

– Nu gick allt mycket fort, berättar han. Jag fick hjälp med allt och läkarna ville inte att jag skulle röra mig i onödan. Ville jag gå ut i korridoren fick jag hela tiden ha någon som stödde mig. Jag som gått hemma i två månader och sysslat med att dra ris och annat jobb som jag orkat med. Jag fick höra att det räckt med att jag snubblat så kunde livet vara slut eller så hade jag hamnat i rullstol. Läkarna tog en benbit från Gunnars lår och förstärkte ryggraden med den. Samtidigt skruvades kotorna fast med specialskruvar som Gunnar kommer att få ha i ryggraden resten av livet. Sammanlagt syddes Gunnar med 24 stygn.

– Jag hörde av personalen i Umeå att sjukhuset i Östersund inte stod särskilt högt i kurs hos dem. De kunde inte förstå hur man kunde missa att jag brutit nacken. De hittade ju felet direkt när jag kom dit, säger Gunnar.

Annons

Annons

Som inte det skulle vara nog med problemen för Gunnar så missade Östersunds sjukhus tiden när han skulle vara i Umeå, så i stället för ambulans så fick han åka landsvägsbuss dit med bruten nacke.

Nu har röntgenavdelningen på Östersunds sjukhus anmält sig själv i en så kallad Lex Maria för undersöka hur man kunde missa att se på röntgenbilderna att Gunnar brutit nacken. Samtidigt har Gunnar själv lämnat in en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

I en kommentar till händelsen säger Östersunds sjukhus chefsläkare Margareta Kohrtz, att hon beklagar att det tog så lång tid att upptäcka Gunnars allvarliga skada. Samtidigt menar hon att den här typen av skada på ryggraden kan vara svår att upptäcka.

– Det händer någon gång varje år att något sjukhus i landet missar en bruten nacke.

Att personalen i Umeå inte skulle ha något förtroende för Östersunds sjukhus tycker hon verkar konstigt. Det är en sak som man inte ska diskutera mellan sjukhuspersonal och patient. Har de några klagomål kan de ta upp dem direkt med oss, säger Margareta Kohrtz.

– I nästan två månader gick Gunnar hemma med svår värk eftersom Östersunds sjukhus missat att han brutit nacken.

Gunnar Jonsson blev sydd med 24 stygn i nacken.


Jan Andersson

nyhetschefen@ltz.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan