Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turkisk transa löser morden

/
  • Den turkiske författaren Mehmet Murat Somer introduceras på svenska med boken
  • Mehmet Murat Somer har skrivit åtta böcker om den namnlösa hjältinna som löser brott i Istanbuls undre värld.
  • Mehmet Murat Somer skriver lättsamt och underhållande, men har också ett djupare syfte med sin serie deckare. Han vill skapa en annan bild av transpersoner än den traditionella schablonen.
  • Mehmet Murat Somer har ett tydligt humoristiskt anslag i sina deckare.
  • Den turkiske författaren Mehmet Murat Somer har genomgått två hjärtoperationer för ett medfött hjärtfel.

I en kriminalhistoria med lika delar champagne och arsenik löser en elegant transvestit bestialiska mord. Nu introduceras den första delen i Mehmet Murat Somers underhållande deckarserie på svenska.

Annons

Mehmet Murat Somers hjältinna är så långt från den slitna bilden av en amatördeckare som man kan komma. Hen är datakonsult på dagarna och nattklubbsägare, transvestit och glamourdrottning på nätterna. Stilidealet är Audrey Hepburn och försvars- (och viktminsknings-)metoden thaiboxning.

Vågad debut

I Turkiet är hans deckarkaraktär numera älskad och uppskattad, men det tog tre år innan någon vågade publicera den första delen i Mehmet Murat Somers serie. Förlag efter förlag tackade nej till den turkiske författarens vågade debut.

- Det var efter att Salman Rushdies "Satansverserna" hade bannlysts och filmen "Kristi sista frestelse" hade fått extrema muslimer att demonstrera utanför biograferna i Turkiet. Förläggarna var rädda för att publicera en bok med det innehållet, konstaterar han.

"Det innehållet" syftar på den både extravaganta och solkiga värld som Mehmet Murat Somer målar upp i "Profetmorden", den bok han nu lanseras med på svenska. När en efter en av transvestiterna från nattklubben mördas - och det uppdagas att alla offren är döpta efter profeter - startar hans namnlösa hjältinna en egen mordutredning.

Luftig och svart

Deckarkollegan Val McDermid har liknat Mehmet Murat Somers böcker vid en cappuccino, det luftiga skummet på ytan döljer en mörk och bitter brygd. Själv är han mycket nöjd med den liknelsen, för trots att hans deckarserie först och främst är skriven för underhållnings skull har han också ett djupare syfte med den.

- Flera av mina vänner sedan universitetstiden är transvestiter. Den turkiska kulturen är väldigt väl förtrogen med transpersoner, en av våra främsta divor är transsexuell. Men samtidigt är Turkiet mycket ambivalent mot transvestiter, precis som de flesta andra länder. Jag ville uppmärksamma det, för jag var väldigt störd av den här ambivalensen.

I sina böcker vill Mehmet Murat Somer bryta mot traditionella schablonbilder av transvestiter, där de antingen förlöjligats som tossiga manskvinnor à la Dame Edna eller framställts som farliga, destruktiva krafter.

- Jag ville skildra en grupp transvestiter som var lätta att tycka om, som var professionella och bedårande. I vanliga fall ligger fokus i en berättelse ofta mitt i det vanliga, mediokra samhället, men jag har flyttat det till marginalerna. Här hamnar det så kallade normala samhället i stället i utkanten, säger han.

Provocerar ännu

Vid det här laget har han hunnit skriva åtta böcker i serien. Han erkänner utan omsvep att han börjat bli en smula trött på den, men att hans agent tjatar på honom för att det ska bli en nionde bok. Fast trots att han numera är mycket läst och uppskattad i sitt hemland har han inte förlorat förmågan att provocera.

- Min nya bok som jag skrev färdigt för mer än ett år sedan har inte publicerats i Turkiet. Den heter "Amiralen i rosa tyll" och handlar om militärer och sex. De turkiska förlagen är rädda för att ge ut den. Det är samma sak om och om igen, säger han.

Sara Ullberg/TT Spektra

sara.ullberg@ttspektra.se

Mer läsning

Annons