Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk kan bli historisk i NFL

/
  • Kevin Dillman kan bli Sveriges – och Europas – förste quarterback i amerikanska fotbollsligan NFL.Foto: Steven Dillman, Scanpix
  • Kevin är född i länet och levde sitt första år i Pilgrimstad.Foto: Steven Dillman, Scanpix
  • Kevin Dillman kan bli Sveriges – och Europas – förste quarterback i amerikanska fotbollsligan NFL.Foto: Steven Dillman, Scanpix

Många har drömt om det, ingen har gjort det ännu.
En 15-åring från Pilgrimstad tippas bli den som lyckas.
Kevin Dillman kan bli Sveriges – och Europas – förste quarterback i amerikanska fotbollsligan NFL.

Annons

Sports Illustrated är USA:s kanske högst ansedda sportmagasin med 3,2 miljoner prenumeranter och 23 miljoner läsare varje vecka. Tidningen har redan lyft fram Dillman som en framtidsman av stora mått. Kevin Dillmans coach vid La Mirada High School, säger:

– Jag har aldrig sett någonting liknande. Kevin är makalös. Han är stor, snabb och kastar med precision. Mentalt har han allt som behövs. Han kan gå hur långt som helst.

Amerikansk fotboll är gigantiskt i USA, även på high school-nivå där det finns fyra miljoner spelare. La Miradas hemmamatcher ses av 3 000 åskådare, vilket är lika mycket som antalet aktiva i Sverige. Spelarna tränar två timmar om dagen och svensken är en stor stjärna. På fredag drar säsongen igång för La Mirada.

– Intresset är helt otroligt, säger Kevin som har nummer 10 på sin tröja. Att spela i NFL skulle förstås vara enormt roligt, men dit är vägen lång. Jag tar ett år i taget. Först ska jag klara skolan, säger han som drömmer om att en dag bli proffs.

För att nå dit ska han först gå igenom ytterligare ett år på high school, därefter fyra på collegenivå.

Flera svenskar har spelat i NFL, dock inte på den mest statusfyllda positionen som är quarterback, den spelare som styr det offensiva spelet.

Kevin är uppvuxen i Ystad och det har aldrig funnits någon annan sport än den amerikanska varianten av fotboll. Han spelade på dispens med Ystads juniorer redan som 12-åring och han är som 15-åring aktuell för Sveriges U19-landslag.

Supertalangen som skapar rubriker i USA har anknytning till länet. Hans mamma Carina kommer från länet och han är född i Östersund och levde sitt första år i Pilgrimstad.

– Sist vi var upp till Jämtland var sommaren för två år sedan. Det var innan Kevis skulle flytta till USA så vi var dit och sa farväl till vänner och familj, säger pappa Steven Dillman som bland annat var assisterade tränare till Jonte Karlsson i Jämtland Ambassadors.

Mer läsning

Annons