Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund bakom försäsongens alpina nyhet

/
  • Mikael Swarén med den aktuella höghastighetskameran under tvåveckorslägret på Nya Zeeland.Foto: Alpina landslaget

Östersundsbaserade Peak Innovation ligger bakom försäsongens stora alpina snackis. En höghastighetskamera som kan ta upp till

2 000 (!) bilder per sekund.

Annons

Syftet med kameran är att hjälpa André Myhrer, Maria Pietilä Holmner och de övriga elva åkarna i det svenska landslaget. Både med tekniken och i förlängningen förstås också snabbheten.

Några megastora vinster i pisten handlar det inte om. Såna landvinningar är nog svåra att få i denna tid. Däremot ska kameran hjälpa till att förfina tekniken och skapa ett åksätt som kapar viktiga hundradelar.

Kameran – som kostar cirka 500 000 kronor och som finansierats av Peak Innovation och Vintersportcentrum i Åre – används redan av andra landslag men för Sverige är den ett nytt hjälpmedel.

Satsningen kan betala sig bra, eftersom vinterns säsong är speciell.

– Vi börjar närma oss OS och dessutom är det ett helt nytt reglemente i storslalom i år, med nya skidor. Nu står alla länder på noll och det finns vinster att ta, menar Mikael Swarén, laboratorieingenjör vid Vintersportcentrum i Åre.

– Med kameran kan man se hur materialet beter sig, om skidorna till exempel släpper i framkant. Det gör att det redan samma dag går att ändra inställningar.

• Går det att omvandla dessa tekniska framsteg till konkreta resultat redan i vinter?

– Det är självklart att när man ser allting på ett bättre sätt, till exempel hur man styr in i varje sväng och hur storslalomskidor uppför sig i så kallade teknikanalyser, då kommer det också att betala sig. Men allt är också en pågående process.

Arbetet med att förbättra åkarnas insatser påbörjade redan under 14-dagarslägret på Nya Zeeland i höst. Mikael Swarén fanns på plats och tillsammans med åkare, tränare och servicemän, kunde man sitta ned och djupanalysera filmmaterialet.

– Med 2000 bilder går det att se alla vibrationer i skidorna och hur kroppen reagerar. Vi har stor tilltro till att kameran kan bli ett orhört nyttigt hjälpmedel, säger Lars Lindqvist i Peak Innovation

Tränaren Anders Andersson är redan väldigt nöjd.

– Höghastighetskameran är ett jättebra verktyg när det gäller att noggrant kunna analysera olika inställningar, skidor och pjäxor för att kunna hitta optimalt material till åkarna, säger han.

Peak Innovation har ett arbetsområde som syftar till att stimulera forskning och affärsutveckling inom bland annat turism och sport. Ambitionen är inte direkt blygsam.

– Vi har bestämt att vi fram till 2016 ska bli den ledande regionen i Europa inom forskning, affärsutveckling, turism, sport och friluftsliv. Sedan världens bästa region till 2025, säger Lars Lindqvist.

Fotnot: Peak Innovation är initiativtagare till Nationellt Vintersportcentrum i Åre och har investerat 1.6 miljoner kronor i högteknologisk utrustning.

Mer läsning

Annons