Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sömnforskare hjälper Vancouver

Daniel Sedin, Alexander Edler och deras lagkamrater i Vancouver Canucks reser två varv runt jorden på en NHL-säsong. Nu har klubben tagit vetenskaplig hjälp av sömnforskare.
– Numera är vi vana att resa, men de två första åren var det väldigt tufft, säger Sedin.

Annons
Laget har en jättetripp redan nu i början av säsongen. När Canucks på tisdagskvällen möter Columbus sätter det punkt för en elva dagar lång bortaturné med sex matcher i sex olika städer och tre olika tidszoner. Väl hemma igen har Daniel Sedin & Co rest 923 mil under den första av flera bortaturnéer.
Laget åker privatflyg och oftast är det avgång till nästa stad så snabbt som möjligt efter matchen.
– Det är första gången som vi har sån här hjälp. Vi är ju ett av de lag som har de tyngsta resorna och spenderar mycket tid på flygplan och kommer fram sent. Vi går runt och bär på klockor som mäter hur mycket vi sover och hur djup sömnen är, berättar han.
Det finns ingen officiell resestatistik i NHL, men en statistiker kopplad till ligan har själv räknat ut hur mycket lagen reser på en säsong. Vancouver ligger i toppen av reseligan och när säsongen över över kommer laget att ha avverkat 8 000 mil – två varv runt jorden. Närmaste bortamatchen är Calgary som fågelvägen ligger 67 mil bort. Längsta resan den här säsongen är när laget åker direkt till New York för mötet med Islanders den 17 november, en liten nätt tripp på 392 mil.
Klubben har tagit hjälp av Vancouver-företaget Global fatigue management som utför testerna och som sedan ska ge spelarna rådgivning utefter resultaten.
– Det ska bli spännande att se, säger Sedin.
Laget från Kanadas västkust reser ännu mer den här säsongen än de senaste åren, då spelschemat är omgjort. Tidigare har lagen spelat oftare mot sina divisionskonkurrenter och inte mött alla lag i NHL under en och samma säsong. Nu har matcherna inom divisionen reducerats och alla NHL-klubbar möts minst en gång.
Men även om det innebär mer tid på resande fot är de flesta spelarna positiva.
– Jag tycker det känns roligare att möta alla lag och inte behöva möta samma åtta gånger i grundserien, säger backen Alexander Edler.
Annons
Annons