Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Britt Isaksson, Strömsund

/

Vår älskade mor Britt har med stor saknad lämnat oss. Saknaden är stor men ännu större är tacksamheten för allt hon gjort för oss.

Annons

Britt föddes 1931 och växte upp på Skirsjönäset, utanför Hoting, som näst yngst i en syskonskara med 13 syskon. Förhållandena under barnaåren var mycket tuffa, och Britt fick tidigt börja hjälpa till i hemmets och jordbrukets skötsel. Efter avslutad folkskola fortsatte hon att utbilda sig genom att gå en hushållsutbildning. Där fick hon lära sig baka och laga nya spännande rätter som hon sedan lagade och bjöd familj och vänner på, när hon återvände hem under loven.

När utbildningen var klar fick hon jobb som kock för en grupp skogsarbetare. Det blev hårt arbete för en 18-åring att laga frukost, lunch och middag till en grupp hungriga skogsarbetare. Det fanns ingen elektricitet eller kyl/frys och matleverans kom endast en gång per vecka. All mat skulle lagas på vedspis!

Efter en säsong flyttade Britt till Östersund och började arbeta på sin brors kafé. När brodern senare flyttade till Köping följde Britt med dit. Efter något år flyttade hon sedan till Stockholm där hon började arbeta på Berns salonger som kallskänka.

Vid en semesterresa tillbaka till familjen i Norrland träffade hon Arne, som hon senare gifte sig med. De övertog och drev Arnes föräldrars jordbruk i byn Stornäset. Jordbruket gav dålig ekonomi och Britt öppnade därför ett tunnbrödsbageri där hon levererade bröd till livsmedelsaffärerna i Hoting. 1970 såldes jordbruksfastigheten och familjen med de tre barnen flyttade till Strömsund, där hon fortsatte med sitt tunnbrödsbageri som hon drev fram till 1989.

Britt har varit musikalisk och gillat att sjunga och dansa. Hon har haft ett glatt lynne och aldrig sett svårigheter. Hon har varit van vid så väl grovarbete som handarbete. Många är de vackra bonader hon broderat och de outslitliga vackra trasmattor hon vävt. Fritidsstället på Stornäset har under många år varit en oas att trivas i, där fiske och naturupplevelser gett många fina stunder.

Britt hade ett stort intresse att odla vackra blommor och hade beundransvärda stora vackra blommor, inomhus såväl som ute i villans och fritidshusets rabatter.

Att regelbundet resa och hälsa på barn i Stockholm och Umeå, liksom att se barnbarnen växa upp har varit andra fina glädjeämnen i livet.

De senaste fem åren har Britt bott på Strömbacka i Strömsund, maken Arne avled för fyra år sedan, därefter har hälsan och synen gradvis försämrats. Britt fick lugnt somna in i sin lägenhet med barn närvarande.

Sorgen och saknaden är stor men vi vet att hon nu har ro och slipper plågas av smärtor vilket ger oss tröst i sorgen.

Barnen

Mer läsning

Annons