Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Leva livet

/
  • Psykoterapeut Elisabeth Sandler berättade om Det meningsfulla åldrandet. Foto: Carin Brobacke.
  • Stig Burström på bas och Rolf Göransson, dragspel och sång, svarade på för underhållningen vid PRO Leva livets möte. Foto: Carin Brobacke.
  • PRO Leva livets ordförande Marianne Stålberg, till vänster, avtackade gästen Elisabeth Sandler efter en uppskattad föreläsning. Foto: Arne Lindström.

Annons

PRO Leva livets trivselmöten, det senaste den 24 februari, blir om möjligt bara mer och mer välbesökta. Det får vi tolka som ett tydligt erkännande av att programinnehållet faller i god jord hos medlemmarna. På Mötesplats Prästgatan kunde ordförande Marianne Stålberg återigen välkomna flera nya medlemmar. Margareta Winberg presenterade det ambitiösa programmet att fira internationella kvinnodagen den 6 mars på Storsjöteatern. Alla salar och scener används och många kända profiler framträder, bland andra vår nya länsinvånare Karin Adelsköld, författaren Kristina Sandberg och tv-kända Nino Ramsby.

Dagens första gäst var psykoterapeut Elisabeth Sandler, som berättade om Det meningsfulla åldrandet. Hon fick verkligen våra tankeceller i vibration genom att ställa en hel del existentiella frågor, som hon gav många kloka svar på. Hon inledde med Hårre ske re bli, alltså den viktiga framtidsfunderingen Hur ska det bli? Livet går inte i repris, kropp och själ hör ihop och är beroende av varandra. Vi äldre befinner oss, liksom barnen, i olika livsfaser, stadier. Hon citerade Erik o Erikssons utvecklingsteori om åldrandet i vishetens, förtvivlans och försoningens tid.

Enligt professor emerita Bodil Jönsson finns det funktioner i hjärnan som utvecklas när vi åldras. Elisabeth Sandler rekommenderade oss att släppa taget om det gamla och hitta det nya. Att våga vila i det som varit. Det bildas andrum och man behöver inte gräma sig över det man inte orkar. Tänk istället, att jag redan har gjort det.

Man har som äldre större möjlighet att vara aktiv med sådant man verkligen vill syssla med. Man drabbas oftare av sorg och saknad, förluster att hantera. Den bästa bot som finns mot det är om man kan dela det med andra. Försök undvika gnäll och sträva istället efter att vi ska klara av det. Det som Sandler kallar det nionde stadiet kan bli en försoningens tid, som kan hjälpa oss att släppa taget om livet.

Efter fikapausen underhöll Rolf Göransson med dragspel och sång och Stig Burström på bas. Flera av sångerna kunde vi alla sjunga med i. Rolf sjöng också sin egenkomponerade Varje dag är en gåva. Det passade bra med tanke på föreläsningens tema.

Nästa gång hålls årsmöte i Leva Livet med kulturinslag runt Peterson- Berger, hållet av Hans Lingblom.

Carin Brobacke

Välj eller ta båda bilder:

IMG 0325 = Elisabeth Sandler

IMG 0332 = Rolf Göransson dragspel och sång. Stig Burström bas.

Mer läsning

Annons