Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista sommaren i Utanede

/
  • Nästa års uppsättning av Diggiloo. Från vänster: The Moniker, Lasse Holm, Magnus Carlsson, Markoolio, Lotta Bromé, Charlotte Perrellli, Thomas Pettersson och Morgan

Nästa år återvänder Diggiloo-gänget till länet, men för Lasse Holm blir det för sista gången. Efter sommaren 2012 slutar han som turnéledare för en av Sveriges största artistkavalkad. Han minns första året i Utanede som en smått absurd upplevelse.

Annons

– Det är en magisk miljö. Mitt ute i ingenstans ligger det en Thaipaviljong. Det tillsammans med den ljusa sommarnatten, myggorna och publikhavet bildade en absurd upplevelse, men också en fantastiskt härlig känsla. Vi ser fram emot att komma tillbaka, säger Lasse, som också tillägger att Jämtland har en speciell plats i hans hjärta. 1966 hade han sin första inspelningsstudio i Tängens i Ås och senare bodde han i Åre under flera år.

I år körde Diggiloo förbi länet utan att stanna. Nästa år när Lasse Holm kommer tillbaka blir det för fjärde – och sista gången. Allt som allt har han styrt skutan med fast hand i tio år. Det får räcka. Vem stafettpinnen ska gå till sedan vet han i dagsläget inte ens själv. Men det finns många tänkbara, säger han. Allsångsledaren Måns Zelmerlöv har tidigare utpekats som en het kandidat, men ingenting är ännu bestämt.

– Jag har stort förtroende för många. Trots att det är med blandade känslor jag lämnar rollen som lagledare så tror jag att man ska sluta på topp. Åren går och jag är inte så ung längre. Nu vill jag göra saker i det mindre formatet. Jag har lite egna tankar.

Mycket av hans energi kommer nog att spraka i låtskrivandet framöver. Förra året stod Lasse Holm bakom ledmotivet till tv-programmet "Dansbandskampen" och det födde en längtan att återvända till en arena där han en gång började sin långa karriär. Nu är han aktuell som låtskrivare för Melodifestivalen, vem som kommer att framföra bidraget avslöjas på måndag.

– Det är skitkul, men samtidigt är förtjusningen skräckblandad. Jag tror att jag vunnit Melodifestivalen fem gånger med mina bidrag, men det här blir mitt första på 12 år.

Men först på agendan står alltså Diggiloo. Sommarens stall består av Markoolio, The Moniker, Thomas Petterson, Jessica Andersson, Lotta Bromé, Charlotte, Perrelli, Morgan ”Mojje”Johansson, Magnus Carlsson och trumpetsolisten Magnus Johansson. Kanske finns det en del som höjer på ögonbrynen åt Lotta Bromés medverkan, men det ska man inte göra, säger Lasse. Inte många känner till att hon i början av 1980-talet hade popbandet Psychedelic Machine med bland andra Anna-Lena Brundin. Lotta Bromé stod för sång och spelade klaviatur.

– När jag började kolla upp henne fann jag att hon har ett bra musikaliskt förflutet och så älskar hon branschen. Hon blev chockad när jag ringde, men nu ser hon fram emot det.

The Moniker, eller Daniel Karlsson, som han egentligen heter, gör också sitt första Diggiloo. Han kan se tillbaka på ett hektiskt år efter Melodifestivalen där han helt otippat slutade på en tredje plats med egenskrivna låten "Oh my God".

– Tiden efteråt har varit helt galen, men enormt kul. Jag tror också att det blir roligt att hänga med Lasse Holm och de andra. I Diggiloo kommer jag att stå för både glädje och melankoli. De som har hört min nysläppta skiva "Maktub" vet att jag har fler sidor än jag visar i "Oh my God", säger Daniel, som också han fick med ett nytt bidrag till nästa Melodifestival.

Turnén blir sommarens mest långsträckta. Den inleds redan 2 juni i Ronneby, för att gå i mål 25 augusti i Älmhult. Runt 5000 personer brukar vanligtvis hitta till den drygt tre timmar långa föreställningen i Thaipaviljongen i Utanede. Biljetterna släpps i slutet av november.

Mer läsning

Annons