Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Recension: Mario Party 9

/

(Nintendo/Bergsala)
Ålder: 3+
Format: Wii
Genre: Partyspel

Annons

Super Mario och kompani ställer till med det första partajet sen 2007 års Mario Party 8.
Och sabbatsåren och den nya utvecklaren Nd Cube Co Ltd har onekligen gjort serien gott.
Med nyheter som bossfajter och ett enspelarläge som faktiskt är roligt så tar Nintendo ett steg tillbaka till rötterna och två steg framåt.

Mario Party-seriens fantasifulla virtuella brädspel var länge en personlig favorit. Men i takt med att idéerna började tryta för mångåriga utvecklaren Hudson så stagnerade partyt med reflexmässiga uppdateringar med jämna mellanrum.

När serien gjorde debut på Wii-formatet 2007 kände jag mig kallsinnig inför nyheterna.

Nu gör serien comeback, med en ny utvecklare bakom spakarna. Och den här gången fokuserar man återigen på brädspel varvat med roliga och kluriga minispel. Men man har också tagit tag i seriens stora akilleshäl enspelarläget.

I mångt och mycket känner man genast igen sig i upplägget. Man slår tärning och tar sig runt olika Mushroom Kingdom-inspirerade spelbräden. Och som i alla brädspel så händer det saker på de olika rutorna. Oftast handlar det om att tävla mot sina motståndare i jakten på spelets valuta -stjärnor.

En nyhet är att alla spelare sitter tillsammans i ett fordon, där den som kör för tillfället (alltså slår tärningen) har chans att plocka poäng. Att man sitter i samma båt innebär ett nytt strategiskt element, där man genom att använda olika specialtärningar kan sätta dit sina motståndare genom att planera så de handlar på mindre fördelaktiga rutor.

För att höja temperaturen, och för att krydda storyläget, så introducerar man dessutom roliga bossfajter, där du och dina medspelare slåss mot Bowsers hejdukar.

Och apropå storyläget så är det faktiskt riktigt kul att spela på egen hand, för första gången i spelets historia. Den löst sammansatta storyn, där Marios ärkefiende Bowser snott åt sig världens stjärnor, fungerar faktiskt utmärkt som inramning.

Minispelen bjuder på bra variation, även om de kanske är i enklaste laget för äldre spelare. Och de allra yngsta kan ställa in minispelens svårighetsgrad på en lättare nivå, vilket gör att min femåring jublar över att kunna vinna över undertecknad.

I vanlig ordning bjuder Nintendo på ett matigt karaktärsgalleri och underbara spelvärldar, som lär tillfredställa de flesta fansen.

Man kan glatt konstatera att Mario Party-seriens sabbatsår gjort serien gott, liksom de nya idéerna som kommer med en ny fräsch utvecklare. Det är kanske främst ett spel som tilltalar yngre spelare och som barnspel är det suveränt. Traditionella brädspelstillverkare har all anledning att darra för så här häftigt kan inte ett vanligt tärningsspel bli, punkt slut.

Mer läsning

Annons