Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Popsnöret håller ställningen bland unga

/
  • Mikael Kjellgren i bandet Häskenz lirar entusiastiskt på sin keytar.
  • Arrangemanget har för kvällen en modeingrediens. Märta Andersson vann, på Popsnöret i mars, en ny vårlook. och har här blivit stylad med både smink, frisyr och kläder.
  • Gunilla Wahlnemo, en hängiven arrangör och bandmedlem.
  • Fredrik Fridolfsson från Strömsund och Magnus Wendel från Lund studerar på Birka folkhögskola och spelar klassisk, lättsam salongsmusik på sina akustiska gitarrer.
  • Mikael Kjellgren i bandet Häskenz lirar entusiastiskt på sin keytar.
  • Monica Engström går på Popsnöret så ofta hon kan och hon lovprisar arrangemanget.
  • Bröderna John Erik och Per Gustav Flatbacke är stamgäster på Popsnöret. De har sina självklara platser.
  • Birgitta Moen med dottern Gabriella Moen är belåtna med Popsnörets säsongsavslutning.
  • Bandet Dashimm med gästsångare från Häskenz. Från vänster: Sandra Jonsson, Malin Hansson, Melanie Hajasch, Hanna Ärlesjö (Häskenz), Helen Tåqvist och Isabelle Nilsson.

– Ni som inte har fått kaffe får vifta med era koppar, säger Per Estliden, medlem i bandet Norrland.

I Folkets hus är det säsongsavslutning för Popsnöret, en kväll med ingredienser som musik och samkväm, frågesport och kaffe.

Kaffe med dopp.

Annons

Det är glada miner och ett trivsamt sorl. Folkets hus i Strömsund fylls av folk. Det märks att den här kvällen är något alldeles speciellt. Popsnöret har femårsjubileum, det är säsongsavslutning och husbandet Norrland firar en stor högtid.

– Vi har spelat i tio år, uppger Jörgen Wahlnemo, gitarrist i bandet.

Norrland arrangerar och agerar huvudband i det omåttligt populära och alkoholfria arrangemanget Popsnöret.

– Vi har lyckats kombinera två saker som folk gillar: gott kaffe och frågesport, skrattar Jörgen Wahlnemo.

Popsnöret har genom åren haft ett publiksnitt på mellan 150 och 200 personer. Omkring 100 av dem är stammisar.

– Ikväll har vi dukat för 200 personer men vi får nog hämta fler bord, konstaterar Jörgen Wahlnemo och skyndar iväg för hälsa folk välkomna.

Den röda tråden för kvällen är "glitter & glamour" och flera av gästerna har uttryckligen ansträngt sig. Man glimtar allt från välstrukna skjortor och kavajer till glittriga koftor och skimrande ögonskuggor i publiken.

– Det är roligt att folk har vågat klä upp sig mitt i veckan men man ska inte känna något tvång, förtydligar Gunilla Wahlnemo, trummis i Norrland.

Gunilla Wahlnemo är piffigt klädd. Hennes hår är nyfärgat i en eldröd nyans och den välgjorda svinryggen är sprayad med silverglitter.

Männen i husbandet, Jörgen Wahlnemo, Per Estliden och Jan Rönngren, är stiligt klädda i smoking. Kvinnorna, Gunilla Wahlnemo och Barbro Larbring-Rönngren, är pyntade i festblåsor och fjädersjalar. Alla bandmedlemmar får varsin röd ros bandet Dashimm och Per Estliden läser på lappen som sitter fast i stjälken: "Ni är det bästa som hänt Strömsund".

Tillställningen drar igång. Bandet inleder med den egenkomponerade låten "Love too strong". Christer Berg, ursprungsbasist i Norrland som inte längre är med i bandet, reser sig efter första låten ur publiken och beträder scenen. Ett moment som följs av ljudliga applåder.

– Det här är vår överraskning till er, ropar Per Estliden och musiken drar åter igen igång.

Lokalen är fullsatt av kommuninvånare i blandade åldrar. Många känner varandra sedan tidigare och stämningen är familjär. Konferencierer och tävlingsledare för Popsnöret är Radio Jämtlands Leif Landin och Annelie Johansson. Leif i guldkavaj, som han har fått låna av Lars i Lars Vegas trio, och Annelie i paljettbeströdd blus.

– Har alla kaffe? frågar Per Estliden i mikrofonen.

– Ni som har druckit upp, vifta med era koppar så får ni mer, fortsätter han.

Det är varmt. Någon viftar med sin tomma, vita engångskopp och det tar inte många sekunder innan den fylls på med en nybryggd kaffetår.

Alla gäster har varsin svarstalong och en välvässad blyertspenna framför sig. Det tisslas och tasslas. "Vad heter Meryl i filmen Mama Mia i efternamn?". Prisbordet är digert och lockar till full pott i frågesporten. Premier som vinställ, bilschampo, badmintonrackets, delikatesskorg och fälgrengöring bidrar till en förväntansfull stämning.

Musik från aktörerna Dashimm, Häskenz och Fredrik och Magnus varvas med frågor med anknytning till låtarna eller ursprungsartisten. Eller något helt annat, klurigt eller långsökt. Sammanlagt ska nio frågor besvaras, därefter ska man kunna utläsa lösenordet. Sedemera följer prisutdelningen. Timmarna passerar fort men innan prisutdelningen är det allsång. Till tonerna av Häskenz versioner av "Jag vill vara din, Margareta" och "Kom hem" hörs en blandning av mörka och ljusa stämmor, unga och gamla, med stort engagemang som gemensam nämnare.

Norrland hyr lokalen av Folkets hus. Estrad norr går in med bidrag och en matbutik sponsrar med kaffe. Syftet med Popsnöret är att få spela musik. Samtidigt vill Norrland ge kommunens unga och musikintresserade en chans att stå på scen och därför samverkar arrangören med estetprogrammet på Hjalmar Strömerskolan. Gymnasieeleverna uppträder och hjälper till med markservisen. Melanie Hajasch och Malin Hansson är för tillfället placerade bakom cafédisken där de serverar dryck, bullar och glutenfria kakalternativ.

– Det här är stressigt men jätteroligt, säger Melanie Hajasch.

Malin Hansson håller med.

– Jag har längtat i veckor till det här Popsnöret, säger Malin Hansson.

Eleverna får 20 procent av kvällens intäkter. Pengar som troligtvis ska gå till en klassresa längre fram i vår.

Popsnöret verkar ha blivit en mötesplats och omtyckt tradition i Strömsund.

– Vill folk höra oss och tycker att det här är roligt så fortsätter vi, säger Jörgen Wahlnemo.

Och det verkar inte vara någon tvekan om den saken.

Annons
Annons
Annons