Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Popkvintett som söker stök

/
  • ”Festivaler hör helt klart till det roligaste spelningarna. Svenskar är   ju väldigt årtidsbundna, alla är glada och förutsättningarna är automatiskt bra säger Markus Krunegård.Foto: Joakim Rolandsson”Vi gillar att trampa på alla pedaler, stöka runt och rocka loss, säger sångerskan och basisten Matilda Berggren.Foto: Joakim Rolandsson

Mixtapes and Cellmates kan tyckas vara ett helt vanligt popband. Fem ungdomar i 20-årsåldern med gitarrer, syntar och secondhandkläder. Men under den välslipade indie-ytan finns något som skiljer dem från andra popband, tycker de.

Annons

– Det gnisslar mer, vi är stökigare. Vi gillar oljud, säger sångaren och gitarristen Robert Svensson.

– Vi gillar att trampa på alla pedaler, stöka runt och rocka loss, säger sångerskan och basisten Matilda Berggren.

Mixtapes and Cellmates är ett Stockholmsbaserat band med medlemmar från Karlshamn, Uppsala och Västervik.

Bandets självbetitlade debutalbum kom 2007 och fick några jobbiga sågningar. En skribent skrev i sin recension att hon lekte med tanken att skicka klipulver hem till bandmedlemmarna. Förra året kom revanschen med albumet Rox som blivit hyllat av både kritiker och fans. En lättnad för bandmedlemmarna.

– Det var ett års skrivande och repande och sedan ett halvårs intensivt arbete med mixande för att få klart allt. Så det är skönt att det blir uppskattat, säger Johan.

– Det är skönt att vi har nått ut med det vi velat, säger Matilda.

Popkvintetten har jämförts med brittiska band som Jesus and Mary Chains medvetet stökiga pop-rock. Och stöket är något som är djupt rotat i bandet. Både i musiken och i musikerna.

Vem är stökigast i bandet?

– Henning! ropar Johan.

– Johan! ropar Henning Runolf som spelar gitarr och sjunger i bandet, innan Matilda bryter in dömer Henning till den stökigaste.

I vintras spelade Mixtapes and Cellmates på Club Corazon. En spelning bandet sammanfattar som lätt kaotisk. Inför sin konsert på Yran satsar de högre.

– Det känns jättekul att komma tillbaka. Vi hoppas på en bättre spelning med mycket folk. Och så hoppas vi att det är varmare den här gången, säger de.

Mixtapes and Cellmates: Zigzag, fredag 20.15

Mer läsning

Annons