Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisfacket: Lönen för låg i Jämtland

Det mullrar i polisleden i länet.

Anledningen – polislönen här ligger flera tusen kronor under övriga riket.

– Vi har försökt löneförhandla med ledningen. Men det är som att stånga sig blodig, dundrar Sven-Erik Svensson, Polisförbundets ordförande.

Annons

En polis som vill tjäna bra ska inte söka sig till Jämtlandspolisen.

Åtminstone enligt en sammanställning som Siren gjort över medellöner för poliser.

Den genomsnittliga månadslönen för poliser i riket är 29 100 kronor.

Jämtlandspoliserna släpar rejält efter sina kollegor i övriga riket. Här är snittlönen 25 800 kronor i månaden. Det är sämst i landet.

– Alla går runt och är besvikna och bittra. Samtidigt så ska kollegorna ha en eloge för att de fortsätter att lägga ner ett sånt jättearbete under de här förhållandena, säger Sven-Erik Svensson, Polisförbundets ordförande i Jämtland.

Han är kritisk till hur polisens löneavtal tillämpas av Jämtlandspolisen. I avtalet finns något han kallar för "Stupstocken".

– Stupstocken är den lägsta lön som löneavtalet tillåter. Av tradition så hamnar vi hela tiden väldigt nära stupstocken för lönerna här i länet, säger Sven-Erik Svensson luttrat.

De eventuella överskott i budget som Jämtlandspolisen lyckas nå under året syns inte i plånboken för poliserna enligt Sven-Erik Svensson. Något han är kritisk till.

– När vi lyckas göra verksamhetsbesparingar så läggs inte de pengarna på lönen. I stället så görs investeringar och nyanställningar, säger Sven-Erik Svensson.

Han berättar att kollegor på andra polismyndigheter också reagerat.

– Norrbotten och Västra Götaland har protesterat vet jag, säger han.

Där har det till och med varit tal om konkreta stridsåtgärder.

– De har diskuterat maskningsaktioner, säger Sven-Erik Svensson.

Västra Götaland protesterar trots att man enligt Siren har Sveriges högsta snittlöner.

• 2004 hade Västra Götaland enligt Siren en snittlön på 26 300 kronor. Då hade Jämtlandspolisen en snittlön på 25 300 kronor. En skillnad på 1 000 kronor.

• 2010 hade Västra Götaland fått upp snittlönen till 30 200 kronor. Samtidigt hade Jämtland bara fått upp snittlönen till 25 800 kronor. En skillnad på 4 400 kronor.

Men att hota med maskningsaktioner är inte aktuellt för Polisförbundet i Jämtland.

– Nej. Vi ligger under något som kallas för fredsplikt. Det innebär att vi inte vidtar stridsåtgärder under avtalstiden. Vi är lojala mot det avtalet, säger Sven-Erik Svensson.

• Att snittlönen är lägre i Jämtland kan ju faktiskt bero på att fler yngre polismän är anställda här. Hur ser det ut egentligen?

– Det stämmer att vi har en låg åldersstruktur. Men det är nog ungefär som i övriga Sverige. Vi skiljer oss inte nämnvärt där. Men det här är faktiska skillnader. Vi pensionerar poliser här i Jämtland som tjänar lika mycket som poliser med 6-7 års erfarenhet i Stockholm.

– Det är på tiden att Polismyndigheten i Jämtland och framför allt RPS tar sitt ansvar i denna fråga, säger Sven-Erik Svensson avslutningsvis.

Annons

Mer läsning

Annons