Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pippi flyttar in på Jamtli i sommar

/
  • Elin och Mats Sandelius ser fram emot att gästspela på Jamtli i Östersund med
  • Elin Sandelius kommer hem till Jämtland i rollen som den beskäftiga
  • Adina Harrysson spelar huvudrollen som Pippi Långstrump både i Karlshamn och Östersund.

Är du mellan 10 och 13 år? Gillar du att agera, sjunga och dansa? Vill du spela Tommy eller Annika i en Pippi Långstrump-föreställning på Jamtli i sommar? Då ska du gå på audition 23-24 mars.

Annons

Det är teaterveteranerna Elin och Mats Sandelius, välkända från bland annat Östersundsrevyn, som kommer till Jamtli med föreställningen "Pippi Långstrump" på de sju haven" i sommar. Paret Sandelius är numera bosatt i Karlshamn, Blekinge, där de med stor framgång satt upp Astrid Lindgren-pjäser varje sommar sedan 2007.

Elin, som är född och uppväxt i Skärvången, trivs utmärkt i Blekinge men längtar ändå alltid hem till Jämtland. Och hon har länge drömt om att ta med en av sommarföreställningarna hit. I sommar blir drömmen sann.

Den 28 juni är det premiär, och sedan kommer ett tiotal föreställningar av "Pippi Långstrump på de sju haven" att spelas under veckan som följer.

Den veckan pågår också fotbollsturneringen Storsjöcupen, och att de båda evenemangen sammanfaller är förstås inte en slump.

– Vi tror att det passar jättebra att spela familjeteater i stan just då, när så många unga fotbollsspelare kommer hit med föräldrar och syskon. Och från Storsjöcupens sida är de jättetända på idén, säger Elin och Mats.

Vi träffar dem över en snabb lunch i Östersund. De har varit hemma hos Elins föräldrar i Skärvången en vecka, och nu ska de flyga tillbaka till Karlshamn. Men innan planet går ska de också hinna med en träff med Östersunds turistbyrå.

– Om det här blir bra blir det förhoppningsvis inte en engångsgrej. Då kommer vi upp fler somrar.

Elin och Mats tar med sig större delen av ensemblen från Karlshamn, däribland Adina Harrysson som gör huvudrollen som Pippi Långstrump. Adina är i 20-årsåldern, och i en så stor roll måste man ha en vuxen skådespelare, menar de.

Tommy och Annika, däremot, ska spelas av barn från Jämtland. Den 23-24 mars blir det audition i Östersund, så den som är sugen på att vara med bör hålla utkik efter kommande annonser med mer information om tid och plats.

Vissa vuxenroller besätts också av jämtar.

– Mats Hurtig är klar för rollen som Pippis pappa Kapten Långstrump. I Karlshamn är det jag som gör honom, men här tyckte vi det vore kul med en lokal kändis i stället, säger Mats Sandelius.

Håkan Borgsten är en annan jämte som tackat ja till att vara med, vilken roll han ska göra är dock inte helt bestämt än.

Elin Sandelius gör "Prusseluskan", i både Karlshamn och Östersund.

Pippi Långstrump i den här föreställningen är inte enbart busig, stark och oförskräckt.

– Vi vill lyfta fram det ensamma, kärlekstörstande barnet och ta vara på sorgen i berättelsen, säger Mats.

Han upptäckte Astrid Lindgrens storhet som vuxen, då han började arbeta på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.

– Det fantastiska med Astrid är att hennes berättelser har så många bottnar och passar alla åldrar.

Det här är allstå den sjunde Astrid Lindgren-berättelsen som paret Sandelius gör sommarteater av, och de berättar att de har ett nära samarbete med Saltkråkan AB som förvaltar Astrids arv. De är noga med att kolla att ingen förvanskar hennes intentioner.

– Det känns som de litar på oss. Det här är ju den sjunde föreställningen vi får förtroendet att göra, avslutar Elin och Mats Sandelius.

Annons
Annons
Annons