Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pampigt och stämningsrikt i Cantilenakörens julfyrverkeri

/
  • Stråkkvartetten Archi Jamt, förstärkta med Lena Byström på fagott och Torkel Johansson, trumpet, gav fullgott musikaliskt stöd till kören. Här Katarina Åhlén på cello.
  • Det var ett riktigt pampigt julfyrverkeri som Cantilenakören under Jenny Michaneks ledning lät bränna av i Exercishuset på Campus på fredagskvällen.

Det var ett riktigt pampigt julfyrverkeri som Cantilenakören under Jenny Michaneks ledning lät bränna av i Exercishuset på Campus på fredagskvällen.

Annons

Och det var inga små utmaningar man förelagt sig med uppförandet av åtta krävande körarrangemang till musik ur Tjajkovskijs Nötknäpparsvit, Beethovens Ode an die Freude, och musik ur Saint-Saens Juloratorium och Händels Messias för att sätta punkt med den jublande Hallelujahkören.

Det var inte utan att man anade en nytändning för den anrika Östersundskören med de krävande verk man tagit sig an.

Mest imponerande var framförandet av körverken ur Nötknäpparsviten med all sin variationsrikedom. Det var lekfullt, fantasirikt och sprakande vitalt när den alerta och välklingande kören tolkade Bibelns julevangelium i fritt återberättande texter till ryska, arabiska och kinesiska dansrytmer för att avsluta med den välbekanta Blomstervalsen med sin uppfordrande valstakt.

I Beethovens Ode an die Freude ur Nionde symfonin, eller Europahymnen, som vi bättre känner den, lyckades Cantilenan lyfta det redan höga taket i Exercishuset – så kändes det i alla fall. Tollite Hostias ur Camille Saint-Saens Juloratorium klingade mäktigt och Joy Rutters moderna klassiker Candlelight Carol var smeksamt vacker i Cantilenans framförande.

Men kvällens utropstecken blev förstås den jublande och mäktiga Hallelujahkören ur Händels Messias, som publiken enligt traditionen mottog/avnjöt stående och då blev det förstås också stående ovationer från publiken.

Flera av de verk som framfördes i Cantilenakörens musikaliska julfyrverkeri är skrivna för kör och full orkester. Men här lyckades Archi Jamt, förstärkta med Lena Byström på fagott och Torkel Johansson, trumpet, ändå ge fullgott musikaliskt stöd till kören.

Cantilenakörens musikaliska julfyrverkeri kommer att brännas av även i dag lördag och då sker det i Östersunds Stora kyrka.

LO Rindberg

Annons
Annons
Annons