Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunga suckar från högerhåll

/
Ledare

Annons

Det svänger om lokalpolitiken. På tisdagen kom beskedet att Vänsterpartiet (beroende på vem man frågar) hoppar av eller slängs ut från det rödgröna samarbetet i Östersund. För att säkra fortsatt majoritet har Socialdemokraterna och Miljöpartiet därför skickat ut en trevare till Centerpartiet.

Det är ingen nyhet att sambandslinjerna mellan å ena sidan S och MP och å andra sidan V har varit ansträngda. En av knäckfrågorna har varit partiernas skilda uppfattningar om ytterligare privatiseringar inom vård och äldreomsorgen. Under förhandlingarna om 2013 års budget bubblade återigen motsättningarna upp till ytan, med konsekvensen att Östersund alltså ser ut att få en ny mitten-vänstermajoritet.

Tanken på att i dessa tunga besparingstider avstå en skattehöjning och samtidigt lägga ut ytterligare ett äldreboende på privata utförare blev för mycket för Vänstern. För Centern däremot lär inte detta vara något problem; det går knappt ett fullmäktigemöte utan att Carina Zetterström (C) tar upp de fantastiska möjligheterna med privata utförare.

Och för Socialdemokraterna? På medlemsnivå finns en högst berättigad oro kring partiets oklara hållning om vinster i välfärden, inte minst efter Caremaskandalen.

Hur kan man vara emot skattepengar till Jerseyöarna samtidigt som man köper tjänster från just dessa företag? Och de fackligpolitiska aspekterna, till exempel avsaknaden av meddelarskydd för de privatanställda? Det är lätt att få känslan att det nya tänkta samarbetet reducerar politiken till att endast handla om att administrera en budget.

Mot denna bakgrund blir det ännu viktigare att majoriteten, fast övertygad att göra nya upphandlingar, verkligen ser till att utmana upphandlingslagen och markerar någon form av politisk viljeinriktning. Följer Malmö kommuns exempel och ställer krav på entreprenörer om meddelarskydd och att överskott inte får slussas vidare till skatteparadis.

Ett annat alternativ är att överväga den av Perssonregeringen framtagna men numera bortglömda bolagsformen aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning. Precis som namnet antyder sätter bolagsformen bland annat begränsningar när det gäller vinstutdelning.

Bäst vore naturligtvis om vi fick ett nytt nationellt regelverk för upphandling av välfärdstjänster, men något slikt skulle tidigast kunna bli verklighet efter ett regeringsskifte.

På tisdagsförmiddagen kom pennan fram. Östersunds politiska karta tycks vara på väg att ritas om, och man kan nästan förnimma de tunga suckarna bland borgerliga politiker som ägnat de senaste åren åt att underminera den rödgröna majoritetens ställning: detta ingick inte i planen för 2014.

Annons
Annons
Annons