Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårare att vara solidarisk

Annons

Bröderna Salgrin har flera gånger blivit bortkörda från en stor lekplats i ett bostadsområde i Umeå. Anledningen är att de bor i hyresrätterna intill parken och boende hävdar att lekparken bara är till för barnen i bostadsrätterna, det skrev Västerbottenskuriren i går och nyheten fick snabbt stor spridning.

De stora utförsäljningarna av allmännyttan har lett till att alltfler äger sin bostad och att fler blir medvetna om bostadens marknadsvärde. Johan Lundström är ordförande i bostadsrättsföreningen som äger lekplatsen, han motiverar avvisandet med att det blir mer slitage på lekplatsen och den intilliggande fotbollsplanen om andra barn än de som bor i bostadsrättsföreningen är där och leker.

Det är inte bara ”fel” barn på lekplatsen som har gjort bostadsrättsföreningar upprörda. Bullriga nybyggnadsprojekt i närheten av den egna bostaden, flyktingförläggningar och soppkök – vi vill gärna ha det, men inte på vår egen gata.

Socialdemokratin byggde sina framgångar på att föra en politik som förenade solidaritet med egennytta. Man koncentrerade sig på att bygga system som skulle göra det lätt att vara solidarisk; alla, inte bara de fattigaste, fick barnbidrag och fri sjukvård till exempel. Begränsningar gör det svårare att vara solidarisk och egennyttan får gå först.

Bröderna Salgrin ska ha blivit hotade med polis om de inte lämnade lekplatsen. Det knyter sig i magen, men händelsen är ett resultat av det samhälle vi själva skapar.

Mer läsning

Annons