Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statistisk villa

/
  • Ungdomsarbetslösheten är inte fullt så stor som statistiken visar. Den är delvis en statistisk villa. Men problemet är fortfarande väldigt stort och i högsta grad verkligt.

Annons

DN konstaterar i går på nyhetsplats, att det är direkt fel att påstå att var femte ungdom är arbetslös. En del kanske förvånas över att jag instämmer. Av partipolitiska skäl kan man tycka att en S-märkt ledarsida skulle understödja den höga siffran. Men även om jag bara skulle tänka partitaktiskt, så gäller det att inte vara för kortsiktig. Efter nästa val räknar jag med att Socialdemokraterna mycket väl kan ansvara för den här frågan. Det är lika bra att säga som det är.

Detta sätt att räkna används av EU. Det ger oss möjlighet att jämföra läget mellan länderna. Det var också anledningen till att de borgerliga ändrade sättet att beräkna ungdomsarbetslösheten. Men det slår ändå fel. DN visar att till och med grundskoleelever räknas in som arbetslösa i den mån de sökt något sommar- eller extrajobb. Var fjärde i dagens statistik går i grundskola eller gymnasium. Ytterligare tio procent studerar på universitetsnivå.

Men ur samhällssynvinkel kan det inte ses som ett jätteproblem att ungdomar faktiskt studerar på heltid. Det är ju precis så man bäst slipper framtida arbetslöshet.

Många skulle säkert hellre jobba. Men att inte gå i gymnasiet är samtidigt det säkraste sättet att riskera att få en plats i arbetslöshetskön. Med dagens sätt att räkna är som bekant hela 40 procent av de arbetslösa ungdomarna såna som inte har klarat fullständigt gymnasiebetyg. Rimligare är kanske att räkna unga som går i exempelvis svenska för invandrare som arbetslösa. Men utan kunskaper i svenska är det om möjligt ännu svårare att få ett jobb än det är för den som saknar gymnasium.

Enligt SCB är det bara fem procent av de heltidsstuderande som i första hand räknar sig som arbetslösa. Räknas de andra bort så sjunker arbetslöshetssiffran 2011 från 22,9 till 14,6 procent. Och den halveras en gång till om man räknar med att bara hälften av de unga i befolkningen ingår i arbetskraften.

Kvar blir den grupp ungdomar som vi måste satsa på. De sju, åtta procent som inte fått chansen. Till dem måste samhällets resurser riktas i första hand. Det är också dessa Socialdemokraterna vill satsa på i stället för att som de borgerliga smeta ut stödet på alla unga, inklusive dem som redan har jobb.

Annons
Annons
Annons