Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket bättre

/

Annons

Enligt den mediala dramaturgin var det upplagt för nattmangling, maratondebatt och sistaminuten-kompromisser. EXTRA: DRAMAT PÅ KONGRESSEN I NATT. Det var så det var tänkt.

Men dramatiken uteblev, redan på fredagseftermiddagen fanns ett kompromissförslag om vinster i välfärden och privata utförare. Ett förslag som blidkade även de mest högljudda kritikerna. Debatten som sedan följde i plenum kändes mest som en stor gruppkram; när det verkligen gäller kommer socialdemokratin samman.

Förutom en adderad formulering att vinst inte får vara drivkraften i välfärden, berör den viktigaste skillnaden friskolornas ställning. Enligt kongressen ska kommunerna få ett "avgörande inflytande" i samband med friskoleetableringar. Tidigare hette det att det kommunala inflytandet skulle "öka". Den ändrade formuleringen innebär en betydelsefull positionsförflyttning. Och faktum är att det inte ens är särskilt kontroversiellt! Ty det är en sak att sätta redan existerande verksamheter under stramare tyglar, en annan sak att stoppa något som endast finns på papperet.

Enligt samma logik beslutade kongressen att kommuner och landsting ska kunna välja om de vill lägga ut verksamheter på privata utförare. En etablering kräver ett lokalt godkännande. Den som vill starta en vårdcentral eller ett hemtjänstföretag får vackert fråga de folkvalda först. Så befrias den lokala demokratin från marknadens tvångströja.

Det är svårt att värdera effekterna av enskilda detaljer som bemanningsregler och krav på öppna redovisningar. Är det tillräckligt, kommer det att begränsa övervinsterna? Vi vet inte. Därför är den viktigaste slutsatsen från kongressen denna: om besluten inte uppnår sitt syfte kommer Socialdemokraterna tillbaka med ytterligare skärpningar.

Förvaltas besluten väl, skulle S-kongressen 2013 kunna innebära början på slutet på den otyglade välfärdskapitalismen.

Mer läsning

Annons