Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rivningsminister Björklund

/

Annons

Om regeringen tidigare har anklagats för att montera ned utbildningsväsendet är det ingenting mot Jan Björklunds senaste idé. Nu tar utbildningsministern fram storsläggan! Till skoltrötta elever som ”saknar förutsättningar” vill Björklund erbjuda en ännu mer utvattnad gymnasieform; en kort praktisk utbildning om ett-två år, rensad från teoretiska ämnen, som ska leda fram till ett ”yrkeskunskapsbevis”. Ställ detta i kontrast till statsministerns utspel om en rejäl höjning av pensionsåldern.

Medan Fredrik Reinfeldt blickar framåt mot 2060-talets arbetsliv, drömmer sig Jan Björklund tillbaka till 1960-talets skola. Det går inte ihop. För att kunna åstadkomma den dynamiska arbetsmarknad som statsministern ser framför sig, behövs nämligen en politik med höga kunskapsambitioner så att kommande generationer löntagare får den omställningsförmåga som ett långt arbetsliv kräver.

Vilka möjligheter har en medelålders man eller kvinna med ett 35 år gammalt ”yrkeskunskapsbevis” som enda merit att välja en ny yrkesbana? Hur stärker Sverige sin position i den globala konkurrensen genom att skicka ut unga vuxna i arbetslivet utan några som helst teoretiska förkunskaper?

Under 1900-talet genomgick skolan flera stora reformeringar. Kännetecknande för utvecklingen var en strävan efter att ständigt höja ribban. Skolan sågs som ett verktyg för att öka den sociala rörligheten och höja produktiviteten i ekonomin. Och svenska elever presterade länge mycket bra, det var först efter det turbulenta 90-talet, präglat av kommunaliseringen, avregleringar, förändrad lärarutbildning och stora nedskärningar, som resultaten började falla.

Alla är i dag överens om att skolan måste bli bättre. Som ett litet land med stora välfärdsmål kan vi inte fortsätta att slarva bort 10 000 studenter per årskull.

Jan Björklunds svar är en ambitionsnivå så låg att ingen kan misslyckas. ”Asskönt att slippa andra ämnen”, säger frisöreleven Emelie Solfeldt-Sjögren som läser första året på hantverksprogrammet till TT. I dag är hon 16 år. Kommer hon känna likadant när hon som 55-åring ska följa Fredrik Reinfeldts uppmaning och söka en ny karriär? Sannolikheten är stor att ”asskönt” då kommer att vara förbytt till ”asdåligt”.

Mer läsning

Annons