Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikast vinner i Wisconsin

Annons

I tisdags gick invånarna i den amerikanska delstaten Wisconsin till val. Spelar det någon roll för oss? Det kan det göra i den mån det påverkar presidentvalet. För delstaten styrs av högerpolitikern Scott Walker som efter bara två månader på guvernörsposten tvingade de offentliganställda att betala mer för sina pensionsförmåner. Samtidigt beskars deras fackföreningars förhandlingsrätt. Facken har därpå samlat in en miljon namn för att tvinga fram ett nyval.

Men man misslyckades alltså med att fälla Walker som fick 53 procent av rösterna. Det ses allmänt som ett problem för president Obama som i höst ska möta denna höger. Fast Obama leder fortfarande klart i opinionsmätningarna i Wisconsin som för republikanerna blir en av nyckelstaterna i höstens val. I valet till delstatssenaten ser det också ut som om demokraterna mycket knappt tog ett mandat som ger ny majoritet.

Hur kom det då sig att högern klarade anstormningen från facket och demokraterna vad gäller guvernörsposten? Avgörande är pengarna. Walker själv hade skrapat ihop 30 miljoner dollar mot demokraten Barretts 4. Högerkampanjen totalt har använt 63 miljoner dollar. Då är det svårt för facken även om de nått väldigt många genom intensivt dörrknackande och ringande till väljarna.

Till detta ska läggas att det först en månad före valet stod klart vem som utmanade Walker. Det blev inte fackets kandidat Kathleen Falk utan borgmästaren i delstatens enda storstad Milwaukee, Tom Barrett, som förlorade mot Walker redan förra gången. Som Washington Post konstaterar så är det inte självklart positivt i omlandet att representera storstaden. Obamas kampanjmakare hade föredragit att detta val hållits först nästa år. Nu blev det som det blev.

Annons
Annons
Annons