Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda världen med en halloumiburgare 

/
  • Den cypriotiska osten halloumi fungerar utmärkt som köttalternativ på grillen i sommar, anser skribenten.

Annons

Det finns några dofter som förknippas starkt med sommaren.

Nyklippt gräs och varmt kvällsregn mot asfalt.

Det går att föreställa sig lukterna bara genom att läsa orden, så fantastisk är den mänskliga hjärnan.

En annan sommardoft är den glödande grillen, där det ligger korv och en bit kött vars marinad ibland droppar ner i värmen.

Detta är sommaren då flest köttbitar kommer grillas i Sverige.

I alla fall spås 2017 bli ”Peak Meat”, alltså det år som vi äter allra mest kött innan konsumtionen börjar minska.

Sveriges Radio har rapporterat att vår konsumtion av nötkött redan har börjat gå ner och varannan svensk kan tänka sig äta helt vegetariskt ibland.

Ord som ”halloumiburgare” är nu välkända maträtter.

USA nådde sin kött-topp redan för flera år sedan.

Ja, få saker brukar leda till lika stor irritation som köttkonsumtion.

Det brukar framstå som en konflikt där några okända veganer vill kasta bort din köttbit, så du måste krampaktigt hålla kvar i den till varje pris.

I länet och resten av landet blir köttätarna mer medvetna.

Man väljer bort plågat antibiotikakött som fraktats över hela världen för att till sist hamna på tallriken. Närproducerat och kravmärkt har blivit allt mer populärt.

Det är i linje med vad Jordbruksverket säger, de råder konsumenter att med omsorg välja vilket kött de äter.

Hellre jämtländskt kött en gång i veckan än billigt, importerat varje dag.

Det är dessutom bättre för länet.

Men totalt sett i världen ökar köttkonsumtionen och i princip alla experter är överens om att vi måste äta mindre kött.

Hälsan är en anledning, att rött kött inte är särskilt nyttigt är knappast något nytt.

Men framför allt för klimatets skull.

Jordbruksverket konstaterar på sin hemsida att det inte räcker att förändra produktionsmetoderna i köttindustrin för att få ner klimatpåverkan till en okej nivå. De konstaterar att oavsett hur och var köttet produceras är klimatpåverkan stor. Vi måste helt enkelt äta mindre. Det är dessutom en enkel miljögärning att göra i vardagen.

Egentligen finns det två sätt att få ner köttätandet i Sverige. Alternativ ett är individuella lösningar, alltså att varje person tar eget ansvar och äter något annat till potatisen. Det innebär att i mataffären välja bort eller minska på köttet och istället plocka ner något annat i matvarukorgen.

Det andra alternativet är att på samhällsnivå försöka få ner konsumtionen, mer vegetarisk mat i skolor borde exempelvis vara en sådan självklar sak. Det är dessutom unga som i allra högst grad väljer att äta mindre kött. Den som är uppväxt med nyheter och information om klimatkrisen tycker det är naturligt att äta något annat.

Låter det som ett hot att samhället och politiker ska få oss att äta mindre kött?

Det verkliga hotet är snarare den klimatkris vi skapat.

Vår mänskliga hjärna är fantastisk.

Vi kan föreställa oss doften och smaken av grillad mat bara genom att läsa om det.

Att våra goda vanor är skadliga kan vara desto svårare att få grepp om.

Som tur är kan du göra något åt klimatkrisen när du grillar i sommar.

Ät mindre kött.

Och om eller när du väl äter kött, välj ut det noga.

Annons
Annons
Annons