Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När medborgaren blev kund

Annons

Hört någon som under julsittningarna muttrat över att tågtrafiken är för lite avreglerad? Eller som har försvarat hur den ökade tillgängligheten av värktabletter får unga att förgifta sig?

Förra veckan lät SJ:s ordförande, gammelmoderaten Ulf Adelsohn, ifrågasätta den utsmetade ansvarsfördelningen av tågtrafiken. Delat ansvar blir lätt detsamma som ingens ansvar och på perrongen står förbannade resenärer och undrar vem som bär skulden för de inställda avgångarna. Infrastrukturministerns svar? Finns ingen anledning att ifrågasätta avregleringen och fick du fira jul på annan ort än den planerade är det bara att beklaga.

I en enkät publicerad i Svenska Dagbladet framgår att var sjätte tonårstjej i Stockholm äter receptfria läkemedel, dagligen eller flera gånger i veckan. Pillren används mot allt i från mens- och huvudvärk till allmän nedstämdhet och dåligt humör. Alvedon har blivit en ”komforttablett”, säger överläkaren. I dagligvaruhandeln gäller 18-årsgräns för receptfria läkemedel. På apoteken kan den deprimerade 15-åringen däremot köpa en överdimensionerad självhjälpskur utan vare sig legkoll eller besvärliga motfrågor. Socialministerns svar? Vi ser inga skäl att införa en allmän 18-årsgräns på mediciner.

Den ideologiska övertygelsen är viktigare än de praktiska konsekvenserna av den så kallade valfrihetspolitiken och sedan spelar det ingen roll om det handlar om järnvägen, apoteken, det fria hälsovalet eller bilprovningen.

I borgerlighetens Sverige har svenskarna slutat att vara medborgare och i stället blivit kunder.

Avregleringen av apoteksmarknaden är kanske det mest betecknande exemplet på hur kundperspektivet genomsyrar högerns politiska agenda. Som kund vill vi kunna köpa en värktablett om vi har ont i huvudet. Som medborgare, till exempel förälder till en tonårstjej, vill vi dock något helt annat. Då vill vi vara försäkrade om att inte tonåringen i ett svagt ögonblick köper tre förpackningar Alvedon bara för att livet för stunden råkar kännas lite tråkigt.

Som kund kan vi ibland sakna möjligheten att kunna köpa en god likör efter kontorstid. Som medborgare vet vi dock att ett uppluckrat spritmonopol skulle medföra en syndaflod av elände. Men eftersom det är kundperspektivet som gäller ligger nu en färdig utredning om så kallad gårdsförsäljning på regeringens bord.

Medborgarna reduceras till hugade kunder i den borgerliga fullsortimentsbutiken. Ändå var det knappast någon som under julsittningarna muttrade över att tågtrafiken är för lite avreglerad eller dristade sig till att försvara att den ökade tillgängligheten av värktabletter får unga att förgifta sig.

Annons
Annons
Annons