Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medieutredningen tar inte bort de vita fläckarna

/
  • Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och medieutredaren Anette Novak.

Annons

Kom medieutredningen med lösningen på lokaljournalistikens kris? Knappast. Det var det kanske heller ingen som hade förväntat sig. Men lite mer än så här hade nog de flesta hoppats på.

Det nuvarande presstödet är konstruerat för en annan tid. Det är därför nödvändigt och bra att utredaren Anette Novak föreslår ett nytt mediestöd som är neutralt och inte kopplat främst till papper.

Men frågan hur lokal, digital journalistik ska nå de som fortfarande inte har tillgång till snabbt internet är fortfarande obesvarad. Anette Novak berör den i sin utredning, men precis som med de flesta andra av förslagen så kräver de finansiering från andra departement.

En av de viktigaste frågorna, hur mediestödet ska finansieras, ska utredas i en särskild mediestödsutredning. Det är alltså där vi kan hoppas på exempelvis ett förslag om ett Rut-avdrag på några tusenlappar för lokala prenumerationer på medier som uppfyller kvalitetskraven.

Mediestödet föreslås totalt sett bli högre än presstödet. Men med tanke på att fler än i dag kommer att uppfylla kraven kommer konkurrensen om pengarna att öka. Det kommer att bli mindre att fördela till var och en.

Vissa av förslagen går direkt stick i stäv med målet att stärka den lokala journalistiken. Ett exempel är reglerna för det nya mediestödet som säger att det inte ska utgå till samma företag flera år i rad, inte kunna förenas med vinstuttag första året och bara gå till bolag som kan visa hur stödet ska kunna upphöra på sikt. Det är en konstruktion som innebär ett allvarligt hot mot andratidningarna (bland annat LT) på orter som har två tidningar med samma ägare.

Ett av flera intressanta "idéskisser" i utredningen är den om ett nytt public service-bolag som ska bedriva journalistik i områden som marknaden har lämnat åt sitt öde. Det mest logiska vore att uppgiften läggs på de lokaltidningar som fortfarande har en bevakning värd namnet.

Ett annat bra förslag som kommer att bli omdiskuterat ur yttrandefrihetssynpunkt är att "medier som bedriver lågintensiv hatpropaganda" (läs främlingsfientliga sajter) inte ska få mediestöd.

Det mest hoppfulla i medieutredningen är en medborgarundersökning som visar att det finns en stor vilja att betala för journalistik. Ungefär hälften av de tillfrågade är beredda att betala för kvalitativa nyheter. Mer oroande är att bara 16 procent av de yngre bryr sig om att följa lokala nyheter.

Frågan hur mycket det ska få kosta att rädda den lokala journalistiken, och var pengarna ska hämtas, förblir obesvarad i medieutredningen.

Under tiden växer de vita fläckarna på mediekartan. En av fyra som deltagit i utredningens medborgarundersökning uppger att de inte fått information om viktiga samhällsförändringar i förväg. Det är allvarligt.

Lokaljournalistikens kris handlar inte om arbetstillfällen för journalister och lönsamhet för mediebolag. Den handlar om att värna demokratin.

Det krävs kraftiga satsningar på mediestödet och på en utbyggd digital infrastruktur för att kulturminister Alice Bah Kuhnkes ord om att "den lokala journalistiken är navet i vår demokrati" inte ska eka tomt.

Mer läsning

Annons