Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heja Danmark

Annons

Danmark har valt sig en ny statsminister i form av Socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt som också blir den första kvinnan på posten. Det är väldigt uppmuntrande också för den svenska socialdemokratin som ju misslyckades med att sätta Mona Sahlin som svensk statsminister vid valet för ett år sen. Som partimedlemmar är nog många danska sossar lite besvikna. Ett mandat tappades och partiet ligger kvar på 1906 års nivåer. Men det kan man säkert leva med när tio år av borgerligt styre äntligen tog slut. Det är ju därtill ett borgerligt styre som varit helt beroende av det högerpopulistiska Dansk Folkeparti som har invandringsrädsla och muslimfobi som specialitet.

Äntligen tappar ansk Folkeparti i opinionen. Om än inte så mycket som man skulle ha önskat. Partiet är fortfarande Danmarks tredje största. Å andra sidan är de partier som tydligast tagit avstånd från dem, Enhedslisten och Radikale Venstre, också de partier som gått kraftigt framåt och räddar vänstersegern i valet.

Många kommentatorer väljer nu att hänga upp sig på de svårigheter som väntar Helle Thorning-Schmidt när hon ska bilda regering. Vilka partier som ska ingå är inte klart. Klart är däremot att vänsterradikala och rödgröna Enhedslisten vill föra en helt annan ekonomisk politik än det socialliberala partiet Radikale Venstre. (Tänk att det i Danmark ännu finns såna partier. De försvann för länge sen i Sverige.) Men det borde gå att bli överens, för de Radikale har inget blått regeringsalternativ att hota med om inte Dansk Folkeparti än en gång tas med i båten. Och det lär vara otänkbart för de Radikale. Grattis Danmark!

Mer läsning

Annons