Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll engagemanget levande

/

Annons

Den styrande majoriteten i Östersunds kommun mildrar besparingskraven på barn- och utbildningsnämnden. Bland annat kommer samtliga öppna förskolor att räddas. ”Den politiska målbilden är tydlig. Vi vill vara en framgångsrik skolkommun!”, står det i pressmeddelandet.

Men visst borde en kommun kunna ha visioner för sin barn- och ungdomsverksamhet trots besparingskrav? Det finns dock skäl att fundera över hur väl genomtänkta nämndens prioriteringar har varit.

Det är stor skillnad på Jamtlis öppna förskola, som delvis har utvecklats med statliga medel, och som levandegör kultur i verksamhet riktad till barn – och den öppna förskolan i Torvalla, vars verksamhet delvis riktats mot särskilda grupper, exempelvis unga föräldrar.

Självklart är det glädjande att båda får vara kvar, men har det funnits någon inbördes prioriteringsordning? Vilken och varför?

Ska kommunen stå bättre rustad inför framtida åtstramningar krävs en ännu tydligare plan för hur man ska kunna leva upp till målbilden att vara en framgångsrik skolkommun – en tydlig analys av verksamheternas olika funktioner, och hur de ska kunna bevaras trots snäva budgetramar.

Den senaste tidens skoldiskussioner har varit nyttiga för alla inblandade, därför är det viktigt att hålla liv i engagemanget. Den politiska viljan att bli en framgångsrik skolkommun, liknar skolupprorets krav på att Östersund borde ha som mål att bli Sveriges bästa skolkommun.

Genom föräldrarnas påtryckningar har engagemanget tagit klivet från anonyma insändare i tidningarna till en dialog mellan medborgare och politiker, sammanfattade Karin Thomasson (MP).

Dagens positiva besked lugnar säkert många oroliga föräldrar, men låt det inte stanna där. Fortsätt att jobba på dialogen!

Annons
Annons
Annons