Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett svindyrt experiment

/

Annons

Det är en slutsats som, om den håller, får hyresbidrag och felsägningar i Sälen att framstå som, ursäkta, ingenting. Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (Ifau) skriver i en ny rapport ”att det inte är möjligt att utvärdera det svenska jobbskatteavdraget” på ett klargörande sätt. Det går inte att utesluta andra faktorers betydelse i sammanhanget.

Andra undersökningar har landat i liknande slutsatser. Vi talar alltså om en årlig intäktsminskning för staten på 71 miljarder kronor – med alltjämt oklar nytta! Detta är vårdslöshet med skattebetalarnas pengar.

För låginkomsttagare och människor som befinner sig i skarven mellan jobb och utanförskap, kan jobbskatteavdragen eventuellt fungera som ett slags stimulansmedel. För kom ihåg, skattesänkningarna framställdes aldrig som något ideologiskt betingat, utan som ett effektivt arbetsmarknadspolitiskt verktyg.

Nu ifrågasätts hela grunden för det borgerliga regeringsinnehavet – på sju rader i en TT-notis. Hur många miljarder har regeringen bränt i onödan?

Mer läsning

Annons